Da Hercegovina ne postane pustinja: Zaštitimo Bunu, Bunicu, Krupu i Bregavu

Foto-ilustracija: Unsplash (Tyler Lastovich)

Aktivisti i aktivistkinje više udruženja i neformalnih grupa građana riječnog pokreta u Bosni i Hercegovini u subotu su u Blagaju informisali prisutne građane i građanke o pogubnim uticajima eventualne potpune realizacije kontroverznog projekta Gornji horizonti, o kojem šira javnost nedovoljno zna.

Razvijan 50-ih godina prošlog stoljeća, složeni hidroenergetski projekat Gornji horizonti sastoji se od tri velike hidroelektrane, akumulacijskih bazena, kanala i tunela kojima se sakuplja voda slivnog područja Neretve i, zbog energetskog iskorištavanja, preusmjerava u sliv Trebišnjice, nekada najveće evropske ponornice.

Realizacija ovih zahvata planirana je na područjima opština Nevesinje, Bileća, Berkovići i Gacko, s tim što će se najveći dio negativnih uticaja manifestovati kroz smanjenje kapaciteta izvora rijeka Bune, Bunice, Krupe i Bregave.

Pročitajte još:

Ako svi planirani zahvati u okviru Gornjih horizonata budu realizivani, iz sliva Neretve godišnje će se prevoditi oko dvije milijarde kubnih metara vode u sliv Trebišnjice, što može ostaviti nesagledive posljedice po veći dio Hercegovine. Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, ukupna snabdijevanje vodom kroz javne vodovode u 2020. godini iznosilo je nešto više od 308 miliona metara kubnih.

Poredeći trenutnu potrošnju stanovništva na godišnjem nivou i količinu vode koje će se „krasti“ iz sliva Neretve za Gornje horizonte samo u jednoj godini, ovo znači da će hidroelektrane Gornjih horizonata uzimati oko šest i po puta godišnje potrošnje vode koju građani i građanke naše zemlje troše.

Posljedično, ovo će dovesti i do smanjenja doticaja vode u povezane slivove Bune, Bunice, Krupe i Bregave za najmanje 30 odsto, što će imati negativan utjecaj na floru i faunu navedenih riječnih tokova, kao i cijele Hercegovine, s obzirom na to da bi moglo doći do značajnijeg prodora vode Jadranskog mora dublje u Hercegovinu, prema nekim procjenama čak i do Bunskih kanala.

„Naša Neretva, Božanska rijeka je napadnuta. Od štetnih elektroenergetskih projekata u njenom gornjem dijelu toka (sedam mHE i ekološka bomba hidroelektrana ‘Ulog’), industrijskog zagađenja u Konjicu, već izgrađenih velikih hidroelektrana u bivšoj Jugoslaviji do možda i najopasnijeg projekta u njenom slivu – Gornjih horizonata. Neretva je rijeka svih nas i zbog toga smo u subotu s izvora Bune poslali jasnu poruku da ćemo se boriti za njeni spas dok god postoji nada. Sloboda Neretvi i svim bosanskohercegovačkim i regionalnim rijekama“, poručila je Lejla Kusturica, jedna od organizatora akcije.

Tekst u cjelosti pročitajte ovdje.

Izvor: Bljesak.info

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti