Pravne pobjede za Kasindolsku rijeku u Istočnom Sarajevu

Foto-ilustracija: Pixabay (Csillagvirág)

Ustavni sud BiH usvojio je dvije apelacije Aarhus centra u BiH koje se odnose na izgradnju malih hidroelektrana (mHE) na Kasindolskoj rijeci u Istočnom Sarajevu. Eko aktivisti su uličnim protestima i pokušajima razgovora sa predstavnicima vlasti i pravnom borbom vodili višegodišnju bitku protiv izgradnje i rada mHE “Slapi“ i mHE “Samar“.

“Ovo su dvije prve presude Ustavnog suda BiH u vezi odbrane ljudskih prava u oblasti životne sredine koliko smo mi upoznati, te s tim u vezi je od presudnog značaja za sudsku praksu Bosne i Hercegovine;“ ističe pravna savjetnica Aarhus centra u BiH, Nina Kreševljaković.

Ovom odlukom predmeti se vraćaju Vrhovnom sudu Republike Srpske na ponovno postupanje, te je isti dužan po hitnom postupku donijeti nove presude. Aarhus centar u BiH će nastaviti raditi na ovom slučaju u sklopu projekta Mreža Aarhus centara za Zelenu agendu i zaštitu životne sredine, koji finansira Evropska unija.

“Na ovom slučaju nižemo istorijske presedane. Prvo je sud uvažio naše prijedloge za privremene mjere a na osnovu kojih je obustavljena izgradnja mHE Samar i mHE Slapi zadnjih 6 mjeseci. Nakon toga, evo imamo u potpunosti uvažene apelacije u odnosu na ove dvije mHE. Očekujemo isti scenariji i za mHE Podvič, iako je ona trenutno u pogonu“ ističe Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centra u BiH.

Pročitajte još:

Podsjećamo, Aarhus centar u BiH je u ljeto 2023. godine podnio apelacije Ustavnom sudu BiH protiv presuda Vrhovnog suda RS. Ove apelacije su upućene kao odgovori na zahtjeve za vanredno preispitivanja presuda od strane Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Vrhovnom sudu RS zbog presuda Okružnog suda Banja Luka iz jula i septembra 2021. godine kojim su prvobitno poništene ekološke dozvole za mHE “Slapi“ i mHE “Samar“ na Kasindolskoj rijeci.

Nakon toga je Vrhovni sud RS u maju i junu 2023. godine postupajući po zahtjevima Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS presudio u korist Ministarstva i poništio presude Okružnog suda Banja Luka. U ljeto 2023. Aarhus centar u BiH je podnio apelacije Ustavnom sudu BiH, a koji je sada, unutar jedne, objedinjene presude utvrdio povrede prava na pravično suđenje iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Ustava BiH, ukinuvši presude Vrhovnog suda RS u odnosu na slučaj mHE “Slapi“ i mHE “Samar“.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti