ENERGETSKI PORTAL

Đokić: RS spremna na dogovor oko Bilećkog jezera

Foto-ilustracija: Unsplash (Michael Niessl)

Izražavam potpunu spremnost na razgovor i dogovor kada su u pitanju akumulacije Bilećkog jezera, saopštio je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, odgovarajući na poziv Saše Mujovića, ministra energetike i rudarstva Crne Gore, od 27. marta ove godine, da se preduzmu zajednički koraci u pravcu rješavanja ovog pitanja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva energetike i rudarstva CG, Đokić je dodao i da je u međuvremenu obavio određene konsultacije sa Elektroprivredom Republike Srpske.

„Spremni smo da nastavimo komunikaciju o ovom pitanju na način da usaglasimo termin sastanka kom bi prisustvovale dvije delegacije, a u cilju pronalaska obostrano zadovoljavajućeg rješenja predmetnog pitanja“, istakao je Đokić.

Izražavajući zadovoljstvo što je bio u prilici da na trilateralnom sastanku u Beogradu odražnom 7. marta upoznao Mujovića, Đokić je podsjetio na “spremnost i zajedničko razumijevanje i nastojanje da unaprijedimo i proširimo saradnju unutar regiona u resornim oblastima kojima rukovodimo te pronađemo rješenja za pojedina otvorena pitanja”.

„To se posebno odnosi na rješavanje pitanja akumulacije Bilećkog jezera i u tom smislu izražavam potpuno spremnost za razgovor i dogovor“, istakao je Đokić.

Pročitajte još:

Pismo ministra Đokića je prvi konkretan potez u rješavanju pitanja Bilećkog jezera, koje je višedecenijsko pitanje između tri države, a najvažniji korak je napravljen na trilateralnom sastanku ministara energetike i rudarstva održanom u Beogradu na poziv Dubravke Đedović Handanović, ministarke energetike i rudarstva Republike Srbije. Na sastanku je dogovorena načelna saglasnost da se svim zajedničkim potencijalima pristupa na principima saradnje i međusobnog uvažavanja, u partnerskom odnosu prijateljskih država.

Odmah nakon sastanka u Beogradu, ministar Mujović je uputio poziv Đokiću da se krene u realizaciju dogovorenog, te da je najbolji test upravo Bilećko jezero.

„Pitanje Bilećkog jezera je test našeg zajedničkog kapaciteta i sposobnosti da sarađujemo, da sporna pitanja rješavamo dogovorom, uz puno uvažavanje i razumijevanje. Budimo ta politička snaga koja je stvorila črstu osnovu za još tješnje odnose generacija koje dolaze“, istakao je ministar Mujović.

O terminu sastanka dvije delegacije javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti