Domaći div punom parom gradi dionicu vrijednu preko 300 miliona KM

Foto-ilustracija: Unsplash (kimi lee)

Izgradnja dionice duge 8,5 kilometara Putnikovo Brdo – Medakovo u punom je zamahu, piše BiznisInfo.ba. Ova dionica autoputa na Koridoru 5C prolazi kroz tri općine, Usoru, Doboj Jug i Tešanj.

Na ovoj trasi gradi se šest mostova, jedan “cut cover” tunel, pet potputnjaka, jedan natputnjak, sedam hidrotehničkih objekata, dvije petlje i jedno čeono naplatno mjesto.

Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, u sklopu ovog projekta bit će izmješteno 8,5 kilometara magistralne ceste M-4, uz rijeku Usoru, čime će se spriječiti plavljenje naselja uz rijeke Usora i Tešanjka.

Investitor gradnje ove dionice koridora je JP “Autoceste” Federacije Bosne i Hercegovine, a izvođač radova je firma “Euro-asfalt” sa desetak podizvođača.

,,Izgradnjom ove dionice autoputa, koja će ovaj kraj povezati i sa jugom i sjeverom zemlje, omogućit će još brži privredni razvoj ovog kraja’’, izjavio je ranije Safet Mešić, direktor udruženja privrednika Tešnja „Biznis centar’’.

Pročitajte još:

Autoceste FBiH objavile su nove fotografije ne kojima se vidi kako napreduje gadnja ove dionice.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 167 miliona eura sa PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 mjeseca.

Izgradnja ove dionice se finansira sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), te bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, “Autoceste FBiH” planiraju da cijeli potez od Zenice do Doboja bude u funkciji 2026. godine.

Izvor: BiznisInfo.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti