ENERGETSKI PORTAL

Integracija sistema elektronske naplate putarine Bosne i Hercegovine i Srbije

Foto-ilustracija: Unsplash (Red John)

U cilju integracije sistema elektronske naplate putarine između Bosne i Hercegovine i Srbije, potpisan je Memorandum o poslovnoj saradnji.

Memorandum su potpisali direktori javnih preduzeća “Putevi Srbije”, “Autoputevi Republike Srpske” i “Autoputevi Federacije Bosne i Hercegovine” Zoran Drobnjak, Nedeljko Ćorić i Denis Lasić.

Ovim potpisanim dokumentom ljudi koji imaju oznake u Bosni i Hercegovini, ali i u Srbiji, moći će nesmetano, bez zaustavljanja, da koriste puteve, rekao je Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Govoreći o saradnji Bosne i Hercegovine i Srbije, trenutno se gradi jedan auto-put i dvije brze saobraćajnice, rekao je ministar i dodao da će do kraja ove godine biti završenih srpskih skoro 19,5 kilometara prvog dijela auto-puta Beograd-Sarajevo.

Pročitajte još:

Kako je istakao, ove godine će završiti i brzi put Šabac-Loznica, priključak na granični prelaz Šepak, a počinje da se gradi i put Slepčević-Badovinci, kao i još jedan polumost pored Pavlovića mosta kako bi most imao četiri trake.

Najavljena je i izgradnja autoputa u narednih godinu i po dana između Požege i Kotromana, gdje će, kako je objasnio, tunel sa srpske strane ući u Bosnu i Hercegovinu.

Prema njegovim riječima, vlade Srbije i BiH, u saradnji sa željezničkim kompanijama Federacije i Republike Srpske, aplicirale su kod EU za dobijanje sredstava za rekonstrukciju željezničke pruge Beograd-Sarajevo.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti