Investicije u OIE i ekonomski rast idu zajedno

Foto-ilustracija: Unsplash (Andreas Gücklhorn)

U 2023. godini, čista energija je igrala ključnu ulogu u globalnoj ekonomiji i donijela je ulaganja od oko 200 milijardi dolara, što je predstavljalo porast od 75 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ova sredstva dovela su do toga da proizvodnja čistih tehnologija doprinese sa četiri  odsto rasta globalnog BDP-a i skoro 10  odsto rasta globalnih investicija.

Investicije u solarne panele tokom prošle godine su više nego udvostručene, i iznosile su oko 80 milijardi dolara. Pored solara, proizvodnja baterija porasla je za oko 60 odsto, i 2023. godine iznosila je preko 100 milijardi dolara.

Dvije trećine novih kapaciteta dodanih globalnom elektroenergetskom sistemu u 2023. godini poteklo je iz čistih izvora energije.

Prošle godine je preko 40 odsto investicija bilo usmjereno na objekte koji bi trebali početi sa radom ove godine, a gotovo 70 odsto tih investicija bilo je usmjereno na proizvodnju baterija. Kada su u pitanju baterije, njihova proizvodnja je takođe imala rekordnu godinu, jer je iznosila više od 800 gigavat/sati, a to je u odnosu na godinu ranije porast od 45  odsto, navodi se u izvještaju Međunarodne agencije za energiju.

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Unsplash (michael-fortsch)

Na nivou velikih ekonomija, u SAD-u, Evropskoj uniji, Kini i Indiji, čista energija je doprinijela određenom rastu BDP-a. To je djelimično podstaknuto i regulativama koje se provode u nekim od zemalja – primjera radi Zakon o smanjenju inflacije u SAD-u, ili paket Fit for 55 u Evropi. Paket Fit for 55 predstavlja mapu puta Evropske unije za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 55 odsto do 2030. godine u poređenju sa nivoom iz 1990. godine zbog čega su investicije u čistu energiju neizostavni prateći dio ovog paketa. S druge strane, Zakon donesen u SAD-u 2022. godine to čini kroz finansijske podsticaje kao što su poreski krediti, kako bi privatni sektor bio motivisan za ulaganja.

Kina je zabilježila rast od pet odsto u BDP-u. Najveći dio rasta dolazio je od ulaganja u kapacitete čiste energije, dok je prodaja opreme, posebno električnih vozila, takođe bila značajan pokretač. Tri četvrtine investicija potekle su iz ove zemlje, što je zapravo i pad u odnosu na 2022. godinu. Uzrok ovome jeste što su investicije u drugim regionima porasle, naročito kada su u pitanju baterije.

Uz 36 miliona ljudi zaposlenih u lancima snabdijevanja čistom energijom, jasno je da sektor čiste energije već jeste, ali će biti još značajniji u ekonomskom razvoju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti