EU finansira preduzeća do 10.000 evra za energetsku efikasnost

Foto-ilustracija: Unsplash (Jason Blackeye)

Kroz EENergyje projekat koji finansira Evropska unija, malim i srednjim preduzećima je dostupno do 10.000 evra bespovratnih sredstava.

Ukupno devet miliona evra biće raspoređeno kroz 900+ grantova za mala i srednja preduzeća širom Evrope. EENergy je osmišljen kako bi podržao zelenu tranziciju u malim i srednjim preduzećima i osigurao unapređenje energetske efikasnosti. Projekat se sprovodi u saradnji sa Evropskom mrežom preduzetništva, u okviru programa Jedinstvenog tržišta EU.

Finansijska podrška će se dodijeliti odabranim korisnicima za provjeru aktivnosti koje će dovesti do poboljšanja energetske efikasnosti. Cilj aktivnosti je smanjenje potrošnje energije za pet odsto, a sredstva će se dodjeljivati za ulaganja u objekte i opremu, savjetovanje o uštedi energije, obuku zaposlenih.

Ulaganja u objekte i opremu

Ulaganje u objekte i opremu obuhvata provođenje nabavke, kupovinu ili ugradnju novog softvera, hardvera, opreme ili druge tehnologije uključujući ugradnju sistema obnovljive energije kao što su solarni paneli, vjetroturbine, pretvarači, sistemi za skladištenje ili bilo koja druga relevantna oprema.

Savjetovanje

Ova kategorija obuhvata savjetodavne i konsultantske usluge povezane s identifikacijom i provođenjem poboljšanja energetske efikasnosti, kao i energetskih pregleda. To uključuje provođenje detaljne analize potreba za korisnika MSP-a i definisanje detaljnog ulaganja, provođenje tehničkog savjetovanja kako bi se utvrdila područja za poboljšanje energetske efikasnosti i prikladne tehnologije na tržištu.

Obuka zaposlenih

Ova kategorija obuhvata pristup treninzima, kursevima i programima za edukacije i usavršavanje zaposlenih u temama energetske efikasnosti, što uključuje osposobljavanje zaposlenih o najboljim praksama, svijesti, regulatornim aspektima i ponašanju promjene povezane s energetskom efikasnošću, kvalifikaciju zaposlenih da postanu certifikovani energetski revizori, te osposobljavanje o tehnologijama energetske efikasnosti i digitalnim alatima za energetsku analizu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Andreas Gücklhorn)

10.000 evra bespovratnih sredstava za jedan ili sva tri programa

Moguće se prijaviti za sva tri programa, s ukupnim budžetima većim od 10.000 evra, s tim da ukupni iznos bespovratnih sredstava koja će se osigurati neće prelaziti 10.000 evra po MSP-u. Stoga MSP može ili podnijeti zahtjev za finansiranje 100 odsto djelatnosti s budžetom do 10.000 evra ili može predložiti veću aktivnost s većim budžetom, koji će se sufinansirati iz alternativnih privatnih izvora.

Planirane aktivnosti moraju biti osmišljene tako da su usmjerene na smanjenje energije od najmanje pet odsto. Da biste ispunili ugovorne obaveze, ovo smanjenje mjeriće se u smislu potrošnje energije u kWh (ili jedinice ekvivalentne kWh koje pruža MSP) i mjeriće se u odgovarajućem području primjene.

Zavisno o predloženoj aktivnosti, takvo odgovarajuće područje primjene moglo bi biti, na primjer: cijela kompanija; jedinstveni odjel preduzeća; jedna zgrada u kojoj se obavljaju aktivnosti preduzeća; posebna proizvodna linija; jedan komad opreme ili komplet opreme ili jedna aktivnost (osposobljavanje ili savjetovanje).

Kako se prijaviti?

Ako ste vlasnik ili predstavnik malog ili srednjeg preduzeća, želite da povećate svoju energetsku efikasnost, popunite obrazac na linku, a EEN savjetnik će vas kontaktirati kako biste zajedno razradili akcioni plan smanjenja potrošnje energije u vašem preduzeću. Rok za prijavu na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava je 15. april 2024. godine, s tim što je prije same prijave neophodno proći savjetovanje sa EEN savjetnikom.

Više informacija dostupno je na zvaničnoj stranici projekta.

Ako tražite pouzdanog partnera za gradnju Vaše solarne elektrane MT-KOMEX BH je firma specijalizovana za cjelokupan ciklus izgradnje solarnih elektrana. Za dodatne informacije javite putem email adrese info@mt-komex.ba.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti