Počela izgradnja puta Tjentište – Brod na Drini

Foto-ilustracija: Unsplash (Rodrigo Abreu)

Na Tjentištu je počela izgradnja trase magistralnog puta Gacko-Foča, odnosno 11 kilometara duge poddionice na potezu Tjentište-Brod na Drini, uključujući i izgradnju dva mosta, preko Sutjeske i Drine.

Projekat je vrijedan 36 miliona KM, a rok za završetak radova je 36 mjeseci.

Put dolinom rijeke Sutjeske omogućiće bolje iskorišćavanje turističkih kapaciteta, kako opštine Foča, jer će povezati kanjon rijeke Tare i rafting turizam sa Nacionalnim parkom „Sutjeska“, tako i šireg područja povezivanjem Herceg Novog, Dubrovnika i Trebinja sa Fočom, Višegradom i Srbijom.

Početak izgradnje ozvaničili su Radovan Visković, predsjednik Vlade Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza Srpske i Milan Dakić, vršilac dužnosti direktora „Puteva Republike Srpske“

„Buduća saobraćajnica, koja će put Foča-Šćepan Polje spojiti sa Tjentištem, biće duga 11 kilometara i omogućiće da se od Foče do Tjentišta putuje 15 do 20 minuta. Izvođač radova – firma „Mrkonjić putevi“ uradila je projekat, a sada ulazi u fazu izvođenja radova koji uključuju i dva mosta. Jedan je u dužini od 98 metara na rijeci Sutjesci, a drugi je preko Drine u dužini od 280 metara. Na petom kilometru dionice gradiće se i most preko rijeke Sutjeske dužine 98 metara“, poručio je premijer Višković.

Nova saobraćajnica od Foče do Tjentišta, kako je ranije rečeno, umjesto preko planinskog prevoja Prijeđel, kuda sada ide uski i krivudavi put, vodiće dolinom rijeke Sutjeske, i to starom trasom nekadašnje pruge.

Novi put spajaće se mostom preko Drine sa saobraćajnicom Foča-Šćepan Polje za koju je krajem februara sa predstavnicima kineske kompanije „CRBC“ potpisan memorandum vrijedan oko 100 miliona evra.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti