FERK odlučio da cijena struje ostaje ista

Foto-ilustracija: Pixabay (41330)

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK, održala je sjednicu na kojoj je donesena odluka prema kojoj se ne daje saglasnost JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo na prijedlog cijena snabdijevanja krajnjih kupaca kod javnog snabdjevača. 

Nakon pažljive analize dostavljenog prijedloga cijena, FERK je utvrdio da prijedlog nije u skladu sa metodologijom za utvrđivanje cijena za snabdijevanje električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog snabdjevača, navodi se u saopštenju.

„Naime, navedeni prijedlog nije u skladu sa članom 18. stav (1) Pravilnika o metodologiji za utvrđivanje cijena za snabdijevanje električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog snabdjevača u kome je propisano, između ostalog, da je javni snabdjevač obavezan voditi računa o izbjegavanju naglih cjenovnih promjena za krajnje kupce koji se snabdijevaju kod javnog snabdjevača“, dalje navode.

Pročitajte još:

S obzirom na to, nisu ispunjeni uslovi za davanje saglasnosti FERK-a na isti, te je FERK utvrdio cijene snabdijevanja zasnovane na Odluci o tarifnim stavovima za korisnike distributivnog ovog javnog preduzeća i podlogama korištenim za izračun cijena koje su u primjeni.

Za korisnike javne usluge snabdijevanja krajnjih kupaca JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo cijene ostaju iste.

Podsjetimo, iz EPBiH su prije tri sedmice prema FERK-u uputili zahtjev za promjenu cijena električne energije s prijedlogom cjenovnog modela.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti