Izmijenjena odluka o tarifnim stavovima, cijena struje u RS ostaje ista

Foto-ilustracija: Pixabay (Pexels)

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske izmijenila je Odluku o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom s ciljem sprovođenja odluke Ustavnog suda Srpske, a cijena struje ostala je ista, objavljeno je na sajtu ove komisije.

Komisija je izmijenila osporenu tačku 2 u Odluci o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje, te utvrdila tarifne stavove za javno snabdijevanje električnom energijom za pojedine kategorije potrošnje i grupe kupaca definisane tarifnim sistemom za prodaju električne energije i korištenje distributivne mreže.

Ovom odlukom obezbijeđeno je da se svi kupci iz kategorije potrošnje „domaćinstva“ u Republici Srpskoj snabdijevaju električnom energijom pod jednakim i unaprijed poznatim uslovima u skladu sa Tarifnim sistemom za prodaju električne energije i korištenje distributivne mreže, čime je ispoštovan Zakon o električnoj energiji, a time i odluka Ustavnog suda.

Kako navode u saopštenju prilikom donošenja ove odluke Regulatorna komisija je vodila računa o sprovođenju odluke Ustavnog suda Republike Srpske, nediskriminaciji, odnosno jednakom tretmanu svih krajnjih kupaca, poremećajima na globalnom tržištu električne energije prouzrokovanim globalnim dešavanjima koji su van kontrole privrednih društava kojima je nametnuta obaveza javne usluge.

Pročitajte još:

Komisija je imala u vidu potrebu zaštite krajnjih kupaca i postepenosti promjena cijena za krajnje kupce iz kategorije domaćinstva u prelaznom periodu 2022-2024. godine u toku koga je cijena nabavke električne energije još uvijek regulisana kako je propisano Zakonom o električnoj energiji.

Prilikom donošenja ove odluke Regulatorna komisija je primijenila i dobre međunarodne prakse u pogledu regulacije cijena, a koje su prisutne u zemaljama iz okruženja, kao što su Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Srbija, te je vodila računa i o usklađenosti sa međunarodno prihvaćenim, ratifikovanim i obavezujućim ugovorima, kao što je Ugovor o uspostavljanju Energetske zajednice.

Osim prava na javno snabdijevanje, krajnji kupci iz kategorije domaćinstva i mali kupci, u skladu sa zakonom, imaju zagarantovano pravo da slobodno biraju snabdjevača električnom energijom na tržištu.

Odluku pogledajte na linku.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti