ENERGETSKI PORTAL

Glamočki krompir zvanično zaštićen geografskim porijeklom

Foto: Ustupljena fotografija-Udruženje Glamočki krompir

Nakon godinu dana aktivnosti i procedura čuveni glamočki krompir je dobio oznaku i zvaničan status proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom.

Cjelokupan proces je pokrenulo i vodilo Udruženje “Glamočki krompir”, zahvaljujući kojem je ovaj prepoznatljivi proizvod dobio mjesto kakvo zaslužuje.

„Administrativne procedure su vođenje kod Agencije za intelektualno vlasništvo BiH, a analize kvaliteta kod laboratorije za prehrambene tehnologije i biotehnologije Tehnološkog fakulteta u Banja Luci sa kojim je sklopljen i Ugovor o saradnji za buduće godišnje analize pojedinačnih proizvođača okupljenih u Udruženje “Glamočki krompir” Glamoč“, rekao je za Energetski portal Siniša Šolak, predsjednik Upravnog odbora ovog udruženja.

Dodaje da je naredni korak upis na listu proizvođača na nivou BiH, te upis u fitopatološki registar kao prepoznatljiv zakonodavni okvir i garancija za budućnost samih poljoprivrednih proizvođača.

Pročitajte još:

„Očekivanja su da se ovim postupkom pokrene privredni oporavak ovog zapadnokrajiškog gradića“, ističe Šolak.

Kupci će imati mogućnost da jednostavnim skeniranjem etikete provjere podatke o konkretnom proizvođaču, sorti, površini pod usjevom, parametrima kvaliteta te dokumentaciji koja potvrđuje kvalitet i geografsku oznaku krompira.

U BiH su sada zaštićeni  „nevesinjski krompir“ „visočka pečenica“ ,  „livanjski sir“   „drvarski mućeni pekmez od drenjina“, „glamočki opanak” i „glamočki krompir.“

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti