ENERGETSKI PORTAL

Na snagu stupila nova ograničenja za kupce-proizvođače u Srbiji

Foto-ilustracija: Pixabay (schropferoval)

Od 1. jula 2024. godine, za kupce proizvođače električne energije u Srbiji, važe nova pravila. Prema njima, za status prozjumera mogu da apliciraju domaćinstva za elektrane na krovu snage 10,9 kW, dok ostali kupci proizvođači u koje spada kompletna industrija i drugi privredni subjekt, mogu da apliciraju za elektrane do 150 kW.

Pomenutim datumom, prestao je da važi prelazni period koji je podrazumijevao ograničenja za prozjumere za pravna lica do 5 MW, navodi se na sajtu OIE Srbije i dodaje da svi koji su proceduru započeli po starim pravilima, mogu da završe proces i upišu se u registar prozjumera.

Takođe, Izmjene Zakona o energetici omogućiće status aktivnog kupca za elektrane snage veće od 150 kW.

Prema podacima iz Registra prozjumera Elektrodistribucije Srbije, u ovom trenutku upisano je 3.222 prozjumera čija je ukupna snaga 55,3 MW. Od kada je usvojem Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije u aprilu 2021. godine, kojim se uveden i definisan i pojam prozjumera, bilježi se pozitivan trend rasta broja kupaca proizvođača u Srbiji, prenosi OIE Srbija.

Kada je riječ o kategoriji kupac-proizvođač koji je domaćinstvo, trenutno ima 2.375 domaćinstava sa ukupnom instalisanom snagom proizvodnih objekata od 19,25 MW.

Na prvom mjestu, prema broju prozjumera nalaze se upravo domaćinstva. Najmanju kategoriju predstavljaju stambene zajednice i njih ima tri – u Subotici, Pančevu i Nišu, a ukupna instalisana  snaga solarnih elektrana na ovim zgradama iznosi 69,5 kW.

Pročitajte još:

Ipak, drugo mjesto prema broju, ali ubjedljivo prvo mjesto prema instalisanoj snazi, zauzeli su prozjumeri koji se nalaze u kategoriji Ostali kupci-proizvođači. Ukupno ih je 844 sa instalisanom snagom od blizu 36 MW, od čega su 787 pravna lica i 57 fizička lica. Najveći u ovoj grupi, ujedno i najveći prozjumer u Srbiji, jeste kompanija Toyo Tires iz Inđije sa instalisanom snagom od 7,5 MW, a izgradnja ove solarne elektrane povjerena je kompaniji MT-KOMEX koja ima dugogodišnje iskustvo u izgradnji solarnih elektrana u Srbiji. 

Udruženje OIE Srbija analiziralo je kategoriju Ostali kupci-proizvođači. Analiza pokazuje da su najbrojniji telekomunikacioni objekti, kojih ima 331 sa instalisanom snagom 3,6 MW, s tim što najveća instalisana snaga – 20,3 MW odlazi na 138 industrijskih objekata. Zanimljivo je i da se u kategoriji Ostali kupci-proizvođači nalazi 13 crkava, devet škola i pet vrtića.

Prisjećanja radi, u skladu sa Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, kupac-proizvođač je definisan kao krajnji kupac koji je na unutrašnje instalacije priključio sopstveni objekat za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, pri čemu se proizvedena električna energija koristi za snabdijevanje sopstvene potrošnje, a višak proizvedene električne energije isporučuje u prenosni sistem, distributivni sistem, odnosno zatvoreni distributivni sistem.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti