ENERGETSKI PORTAL

Honda i Mitsubishi udružuju snage, cilj optimizacija troškova električnog vozila

Foto-ilustracija: Unsplash (Oxana Melis)

Japanski proizvođači automobila Honda i Mitsubishi najavili su da osnivaju zajedničku kompaniju Altna, koja će poslovati u tri segmenta, a imaće ravnopravan vlasnički udjel.

Nova kompanija, Altna će se baviti optimizacijom troškova korištenja električnog vozila, povećanjem trajanja baterije i poboljšanjem resursa u Japanu za proizvodnju električnih vozila, te prilagođavanjem rastuće potražnje za kapacitetima prilagođavanja kroz baterije za skladištenje energije u mreži.

Ova kompanija će nuditi najam baterija za električna vozila, pretvaranje baterija za električna vozila na kraju životnog vijeka i pružaće usluge pametnog punjenja kako bi se optimizovala cijena električne energije.

U planu Honde je da lansira N-VAN e, novo komercijalno mini električno vozilo u oktobru ove godine. Kada se kupcu iznajmi ovo vozilo, Altna zadržava vlasništvo nad baterijom i prati potrošnju tokom perioda najma. Kontinuirano praćenje ispravnosti akumulatora uključuje njegovo praćenje od prvog kupca, pa sve do drugog i trećeg vlasnika vozila.

Pročitajte još:

Na kraju životnog vijeka vozila, baterije se vraćaju i koriste za prenamjenu, a  osiguraće i odgovarajuću reciklažu baterija za skladištenje energije na kraju životnog ciklusa kako bi ostvarila proizvodnju orijentisanu na cirkulaciju resursa.

Altna će takođe ponuditi planove punjenja električnih vozila u smislu racionalnog korištenja energije i njene kontrole putem napredne tehnologije. Spajanjem sistema kontrole energije na električna vozila kupaca, punjenje će se obavljati automatski u doba dana kada je cijena električne energije najniža.

„Kombinovanjem Honda kontrolnih i povezanih tehnologija za električna vozila i baterije i Mitsubishi znanja u oblasti proizvodnje energije, koje se proteže do upravljanja sistemima baterija za skladištenje i operacijama pametnog punjenja, Alta će nastojati da ponudi nove usluge mobilnosti koje smanjuju ukupne troškove vlasništva za korisnike električni vozila i stvore nove operacije snabdijevanja energijom koje omogućavaju dugotrajnu upotrebu baterija električnih  vozila“, navode iz Honde.

Jasna Dragojević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti