ENERGETSKI PORTAL

Usvojen prijedlog obnove pruge Doboj-Tuzla-Zvornik-Ruma

Foto-ilustracija: Pixabay (Thomas)

Nacrt sporazuma između BiH i Republike Srbije o zajedničkoj rekonstrukciji i modernizaciji pruge Doboj – Tuzla – Zvornik – Loznica – Šabac – Ruma usvojio je Savjet ministara BiH.

Rekonstrukcija ove pruge je bila inicijativa Edina Forte, ministra komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine i Gorana Vesića, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, a u cilju unapređenja saradnje kao i željezničkog saobraćaja kao temelja privrednog razvoja.

Na osnovu ovog sporazuma Bosna i Hercegovina i Republika Srbija će zajednički aplicirati prema evropskim i međunarodnim fondovima u cilju obezbjeđenja sredstava za rekonstrukciju i modernizaciju ove pruge koja je od zajedničkog interesa za građane i privredu obiju država.

Pročitajte još:

„Riječ je o generacijskom projektu – o željeznici koja će postati žila kucavica najvećeg industrijskog regiona u Bosni i Hercegovini, ali istovremeno i o prvom postdejtonskom zajedničkom infrastrukturnom projektu Bosne i Hercegovine i Republike Srbije koji zaslužuje podršku i evropskih finansijskih institucija“, poručio je Forto.

On je iskazao nadu da će Sporazum uskoro dobiti podršku i Predsjedništva Bosne i Hercegovine kako bi se što prije pristupilo njegovom potpisivanju i ratifikaciji, a potom i aktivnostima na njegovom provođenju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti