Jaja A klase iz BiH uskoro na trpezama u EU

Foto-ilustracija: Pixabay (Ilo)

Otklonjeni su uočeni nedostaci na putu da se jaja A klase iz Bosne i Hercegovine plasiraju na tržište Evropske unije, o čemu će uskoro biti obaviještena i Evropska komisija, poručeno je iz Doboja, nakon sastanka Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH.

Istaknuto je i kako peradari iz BiH moraju raditi na prevenciji pojave salmonele i dokazati da su na tom putu otklonjene sve prepreke.

Kopredsjedavajući ovog odbora, Predrag Miličić, podsjetio je da je Bosna i Hercegovina još 2019. godine dobila odobrenje Evropske komisije za izvoz mesa i konzumnih jaja.

„O postignutim rezultatima ćemo obavijestiti Evropsku komisiju nakon čega tokom ove godine nas očekuju inspekcije inspektora Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU, jer se odobrenje o izvozu jaja A klase može dobiti samo na osnovu izvještaja domaćih institucija“, pojasnio je Miličić, dodajući da su od ranije odobreni za B listu.

Kada je riječ o inicijativi za izvoz rasplodnih jaja i jednodnevnih pilića, kao i tovnog materijala kada je živinarstvo u pitanju, Miličić je naveo da je ona pokrenuta u decembru prošle godine.

Pročitajte još:

„Ukoliko budemo odobreni za A za klasu, to automatski stvara preduslove da možemo da dižemo kapacitete koje moramo sad prilagođavati okolnostima na tržištu BiH i regiona, to će povući i ostale proizvođače da uđu u odobravanje od Kancelarije za veterinarstvo BiH, a time i upošljavanje novih ljudi i novih kapaciteta. Ono što je potrebno još jeste dokazati prevencija salmonele, koju prate iz Evropske komsije, a mi podatke imamo po firmama, samo moramo dokazati da su sva registrovana jata iz lake linije pod našim nadzorom“, kazao je Miličić.

U Bosni i Hercegovini samo jedna firma izvozi jaja B kategorije, a riječ je oko 10 miliona jedinki godišnje. Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, naveli su da u saradnji sa drugim nadležnim organima, aktivno učestvuju u vezi sa stvaranjem preduslova za izvoz hrane životinjskog porijekla.

„Danas imamo stvorene uslove za izvoz mlijeka, meso peradi, med, ribu, kao i druge proizvode. Cilj nam je sada da u ovom trenutku omogućimo izvoz jaja A klase u EU. Na EU tržištu već su naša jaja na B listi, koja se nalaze u konditorskoj proizvodnji, odnosno industriji“, rekao je pomoćnik ministra za veterinarstvo Negoslav Lukić.

Aktivno se, kako je dodao, sprovodi i program kontrole na salmonelu. Veterinarski inspektori i druge nadležne institucije već od naredne sedmice krenuće sa uzorkovanjem svih farmi koka nosilja kako bi se potvrdio slobodan status.

„Sve ostale predaktivnosti u smislu registara proizvođača smo već uradili. Smatram da bi izvoz konzumnih jaja na tržište EU značio mnogo za Republiku Srpsku s obzirom na velike proizvođače koji ispunjavaju najozbiljnije standarde“, kazao je Lukić, dodajući da u RS ima nekoliko većih firmi koje se bave proizvodnjom jaja i ispunjavaju visoke standarde.

Izvor: Agro klub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti