ENERGETSKI PORTAL

Vlada KS: Za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji 10 miliona KM

Foto-ilustracija: Pixabay (VIVIANE M.)

Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog Ministarstva privrede, donijela je Odluku o iznosima novčanih podsticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, minimalnim uslovima za investiranje i rokovima podnošenja zahtjeva za kalendarsku 2024. godinu.

Za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji u 2024. godini predviđena su sredstva u iznosu od 10.000.000 KM.

Rokovi za dostavljanje potrebne dokumentacije su ostali isti kao i prošle godine, dok su iznosi podsticaja za sve proizvodnje takođe isti ili su povećani. Ove godine poseban fokus stavljen je na izgradnju štalskih kapaciteta, pa su tako podsticaji po metru kvadratnom novoizgrađenog objekta povećani s prošlogodišnjih 70 KM na 105 KM za neregistrovane kandidate, odnosno s 80 KM na 120 KM za kandidate koji su registrovali svoju proizvodnju kao dodatnu djelatnost i sa 100 KM na 150 KM za registrovane kandidate.

Po pitanju nabavke nove poljoprivredne mehanizacije i priključnih sredstava, u odnosu na prethodnu godinu, uvedeni su dodatni kriteriji, pa je tako ove godine za kupovinu novog traktora snage do 50 KW potrebno imati pet uslovnih grla, a za kupovinu traktora snage preko 50 KW potrebno je ispuniti minimum od 15 uslovnih grla. Ono što je bitno naglasiti jeste da se uslovna grla kumulativno zbrajaju pa tako jedno lice ima mogućnost ostvariti pravo na novčani podsticaj ukoliko ukupno ima minimalni broj uslovnih grla koja mogu biti i iz animalne i iz biljne proizvodnje.

Pročitajte još:

“Uslovna grla su definisana kao i prethodne godine, s tim da su sada prepoznati i voćnjaci, pa tako 0,15 ha voćnjaka predstavlja jedno uslovno grlo. Pored toga, kreirajući uslove za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije prepoznali smo i gljivarsku proizvodnju, gdje je za nabavku traktora do 50 KW potrebno u toku godine u proizvodnju ubaciti minimalno 100 tona komposta, a za nabavku traktora snage preko 50 KW u proizvodnju je potrebno ubaciti 200 tona komposta. Povećan je maksimalni iznos koji jedno lice može dobiti za nabavku opreme u animalnoj i biljnoj proizvodnji i to, s prošlogodišnjih 50.000 KM na 70.000 KM”, obrazložili su iz Ministarstva.

Foto-ilustracija: Pixabay (Ilona Ilyés)

Ističu da podsticanje izgradnje štalskih objekata ima za cilj širenje kapaciteta u animalnoj proizvodnji, kao i kapaciteta za vlastiti uzgoj rasplodnih junica. Tu proizvodnju smatraju strateški važnom za Kanton Sarajevo, ali i zbog projekta vještačkog osjemenjavanja goveda koji se realizuje u saradnji s Poljoprivrednim i Veterinarskim fakultetom u Sarajevu, kao i nadležnim veterinarskim stanicama. 

“Prijedlog odluke smo korigovali i smatram da smo uvažili većinu sugestija koje smo dobili na javnoj raspravi. Svjesni smo vrijednosti svakog našeg poljoprivrednog proizvođača, a i isto tako smo svjesni uloge koju imaju podsticaji na njihovu održivost. To pokazuje i Odluka koju je Vlada KS danas donijela. Kanton Sarajevo jeste kanton koji prednjači po visini poljoprivrednih podsticaja i naša je namjera da tako i ostane”, naglasio je ministar privrede KS Zlatko Mijatović. 

Pozvao je poljoprivredne proizvođače da detaljno analiziraju Odluku i da potpunu dokumentaciju dostave u predviđenim rokovima. 

Poručio je i da je zajednički cilj kvalitetna saradnja, rast i razvoj poljoprivrede u Kantonu Sarajevo.

Izvor: BHRT

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti