ENERGETSKI PORTAL

Javni poziv za dodjelu sredstava za sprovođenje mjera energetske efikasnosti u mikro, makro i srednjim preduzećima

Foto-ilustracija: Unsplash (towfiqu-barbhuiya)

Fond za zaštitu životne sredine Federacije BiH, raspisao je Javni poziv za dodjelu sredstava iz budžetske podrške EU za sprovođenje mjera energetske efikasnosti u mikro, makro i srednjim preduzećima za 2024. godinu – JP BPEU MMSP 2024.

Ukupni iznos budžetske podrške EU po ovom Pozivu je 5.619.043,01 KM, a prijave će moći da se podnose do 14. juna 2024. godine. Za mikro preduzeća određeno je 3.611.892,12 KM, a za mala i srednja preduzeća je određeno 2.007.150,89 KM.

Ovaj Javni poziv podrazumijeva korištenje bespovratnih sredstava za sufinansiranje provođenja mjera povećanja energetske efikasnosti u/na postojećim objektima/sistemima/procesima.

Mikro, mala i srednja preduzeća na Javni poziv mogu se prijaviti za sufinansiranje provođenja jedne ili više mjera energetske efikasnosti, i to za:

  • toplotnu izolaciju spoljnih zidova, stropa/krova, poda na tlu
  • zamjenu spoljne stolarije (prozora i vrata)
  • unaprjeđenje sistema za proizvodnju i distribuciju energije za grijanje i/ili hlađenje prostora i/ili pripremu potrošne tople vode putem instalacije kotlova na pelet ili toplotnih pumpi ili gasnih kondenzacijskih kotlova, solarnih kolektora za proizvodnju potrošne tople vode, te zamjena neefikasnih klimatizacijskih uređaja novim energijski efikasnim. Sistem unutrašnjeg razvoda grijanja može biti predmet sufinansiranja samo u slučaju ako se podnosi prijava za mjeru instalacije kotla/toplotne pumpe. Predmet prijave za unaprjeđenje sistema za proizvodnju i distribuciju energije za grijanje može biti samo jedno tehničko rješenje.
  • zamjenu postojećih rasvjetnih tijela novim LED rasvjetnim tijelima;
  • unaprjeđenje energetske efikasnosti u proizvodnim procesima (primjera radi – iskorištenje otpadne toplote, mjere na povećanju efikasnosti rada elektromotornih pogona i drugo)
  • izgradnju fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije isključivo za sopstvene potrebe

Pročitajte još:

Paket buždetske podrške Evropske unije za ublažavanje negativnih posljedica energetske krize i poticanja energetske tranzicije je osigurao sredstva u vidu bespovratne pomoći ranjivim domaćinstvima i privredi na Zapadnom Balkanu, na koja je, u pripadajućem iznosu, Bosna i Hercegovina ostvarila pravo usvajanjem Akcionog plana od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Pružanje ovog vida podrške najjasniji je signal Evropske unije prema zemljama kandidatima za članstvo da napredak na putu ka Evropskoj uniji ima značajne socio-ekonomske benefite kako za stanovništvo i privredu tako i za državu u cjelini.

Više informacija možete da pogledate ovdje.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti