Kašivazaki-Kariva se vraća u igru – otpočinje utovar goriva u reaktor 7

Foto-ilustracija: Unsplash (joshua-kettle)

Ključni operater u japanskom nuklearnom sektoru, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), podnio je zahtjev za odobrenje reaktivacije određenih reaktora u nuklearnoj elektrani Kašivazaki-Kariva, nakon što su isti bili neaktivni više od deset godina. Elektrana, jedna od najvećih po kapacitetu na svijetu, sastoji se od sedam nuklearnih reaktora.

Zemljotres i cunami 2011. godine, te prethodni zemljotres 2007. godine u regionu Nigata, uslovili su strože sigurnosne protokole i detaljne inspekcije, što je dovelo do privremenog zatvaranja svih reaktora. Nakon katastrofe u Fukušimi, sigurnost svih nuklearnih objekata u zemlji postala je primarni fokus, što je rezultiralo dugotrajnim zatvaranjem i nadogradnjama.

Već 2013. godine, TEPCO je podnio zahtjev za odobrenje svojih planova za reaktore 6 i 7, koji su napredni reaktori sa kapacitetom od 1356 MW. Odobrenje su dobili tokom 2017. godine, međutim, 2021. godine TEPCO je imao problema sa sigurnosnom opremom, zbog čega je dobio naredbu da obustavi premještanje goriva dok se ne poboljša situacija sa sigurnosnim mjerama, navodi WNN.

Pročitajte još:

Zbog ovih prirodnih katastrofa, a potom problema sa sigurnošću, upravljanje ovom elektranom bilo je zabranjeno, ali je krajem prošle godine ta zabrana ukinuta za elektranu Kašivazaki-Kariva, čime su se otvorile mogućnosti za ponovno pokretanje, a fokus je prvenstveno stavljen na reaktore 6 i 7. Međunarodna agencija za nuklearnu energiju izašla je nedavno na teren da provjeri situaciju (IEAE).

TEPCO planira započeti sa utovarom goriva u jedinicu sedmog bloka nuklearne elektrane Kašivazaki-Kariva nakon odobrenja Uprave za nuklearnu regulaciju u Japanu. Još nije poznato kada će reaktor biti ponovno pokrenut, ali utovar goriva svakako otpočinje uskoro, tačnije u ponedjeljak, nakon čega će uslijediti detaljne inspekcije kako bi se osiguralo da je oprema ispravna i sigurna za korištenje. Pored toga još uvijek se čeka neophodno odobrenje lokalnog guvernera, nakon što je IEAE izvršila svoje preglede, a Uprava za nuklearnu regulaciju u Japanu odobrila utovar.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti