Koliko je Protivgradna preventiva Srpske spremna za novu sezonu?

Foto-ilustracija: Pixabay/JWahl

U Republici Srpskoj je zvanično počela 53. sezona odbrane od grada. Branjeno područje, od preko milion i po hektara, kontrolišu dva savremena meteorološka radara.

Iako meteorolozi ne očekuju ekstremne vremenske prilike, kao prošle godine i dalje se sistem modernizuje.

Na početku nove sezone na lanserima je raspoređeno 1.961 protivgradna raketa preostala od prošle godine. U planu je i nabavka 1000 novih raketa. Dejstvima će se rukovoditi iz Glavnog operativnog centra u Novoj Topoli.

„Ovo je prvi centar koji je formiran kod nas još davne 1971. godine i imamo još skoro formirana dva centra u Bijeljini i Trebinju što znači da sa tri centra pokrivamo 1,5 milion hektara branjene teritorije i trenutno imamo na terenu 302 lanisirne stanice od kojih su 144 automatske a ostalih 158 su stanice sa strelcima“, rekao je Dragan Macura, rukovodilac Glavnog operativnog centra Protivgradne preventive Republike Srpske.

Pročitajte još:

Dugoročne prognoze ukazIju na mirniju sezonu u odnosu na prošlu kada je ispaljeno 2.300 protivgradnih raketa tokom 49 dana.

Nikola Todorović, meteorolog u JU „Protigradna preventiva RS“, rekao je da bi ova godina mogla biti dosta sušna i sa manjim brojem dana sa akcijom, ali koji mogu biti intezivniji.

Nakon dugogodišnjeg spora sa Oružanim snagama BiH oko antenskog stuba na Novom Žepu do kraja ovogodišnje sezone u funkciji bi trebalo da bude i 30 lansera u Podrinju, koji su zajednička investicija RS i Srbije.

Izvor: RTRS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti