Njemačka: Razvoj fuzijske elektrane kao alternative nuklearnoj elektrani?

Foto-ilustracija: Unsplash (lukas-lehotsky)

Njemačka prepoznaje potrebu za obnovljivom energijom i pokrenula je ambiciozan plan pod nazivom Fusion 2040 – Istraživanje na putu do fuzijske elektrane. Cilj ovog plana je financirati i razviti tehnologiju potrebnu za izgradnju prve nacionalne fuzijske elektrane do 2040. godine.

Njemačka ima ambiciozne ciljeve kada je riječ o zelenoj energiji i ekološkim izazovima, a kako nuklearne elektrane više nisu dozvoljene u zemlji, traže se bolja rješenja. Fuzijska energija, koja imitira procese koji se odvijaju u srcu Sunca, nudi mogućnost proizvodnje ogromnih količina energije spajanjem atomskih jezgara, suprotno procesu koji koriste današnje nuklearne elektrane bazirane na fisiji.

Pročitajte još:

Inicijativa je podržana institucionalnim financiranjem i ima za cilj da do ranih 2030-ih unaprijedi tehnologije, komponente i materijale neophodne za funkcionisanje fuzijske elektrane, da bi nakon toga moglo doći do dizajniranja i daljeg razvoja, objašnjeno je i na World Nuclear News.

Fuzijska energija suprotna je fisiji koja preovladava u nuklearnim tehnologijama. Dok fisija uključuje cijepanje teških atomskih jezgara, poput uranija, što proizvodi opasni radioaktivni otpad, fuzija spaja laka atomska jezgra, proizvodeći energiju s minimalnim radioaktivnim otpadom i bez rizika od nuklearnog topljenja, zbog čega je sigurnija.

Njemačka se prije 13 godina obvezala na postupno ukidanje nuklearne energije bazirane na fisiji. S obzirom na ovu odluku, prelazak na fuzijsku energiju predstavlja logičan korak u potrazi za održivim rješenjima u energetici.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti