Manastir Žiča je najveći prozjumer među vjerskim objektima u Srbiji

Foto-ilustracija: Pixabay (schropferoval)

Manastiri i crkve u Srbiji prate svjetski trend instaliranja solarnih panela i proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe – trenutno, status kupaca-proizvođača električne energije ima 10 crkava i manastira u Srbiji. Ukupna instalisana snaga svih crkvenih objekata upisanih u Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije iznosi 209,59 kW, piše OIE Srbija.

Najveću instalisanu snagu ima Manastir Žiča (50kW), koji je u blizini Kraljeva izgradio prvi srpski kralj, Stefan Prvovjenčani, početkom trinaestog vijeka. Slijede manastiri u Nišu: Manastir Sveti Stefan (40,29 kW) i Manastir Uspenja presvete Bogorodice (40kW).

Solarnu elektranu u sklopu Manastira Žiča izgradila je kompanija MT-KOMEX koja je tokom svog dugogodišnjeg poslovanja izgradila i isporučila opremu za više od 200 solarnih elektrana na zemlji i na krovovima.

Stručni tim kompanije MT-KOMEX je spreman da klijentima u svakom trenutku pruži punu podršku u svim fazama projekta, od razvojne etape do pripreme dokumentacije za tehnički prijem i dobijanje upotrebne dozvole, po principu „ključ u ruke“.

Pročitajte još:

Iz kompanije MT-KOMEX kažu da su veoma ponosni što su učestvovali u realizaciji ovog projekta i što su dali svoj doprinos da jedan od naših najljepših manastira dobija zelenu energiju.

Niš ima još jednog predstavnika na ovoj listi, riječ je o Manastiru Svete Bogorodice. U registru su upisana i dva manastira iz Vranja, Manastir Sveti Stefan i Manastir Sveti Nikola, jedan u Raškoj – Manastir Končul, posvećen Svetom Nikoli, pa je u narodu poznat i pod imenom Nikoljača, dva u Kragujevcu – Manastir Blagoveštenje Rudničko i Manastir Svetog velikomučenika Georgija, kao i jedan u Varvarinu – Manastir Sveti Luka.

Time crkve postaju dio svjetskog trenda u kom se solarni paneli instaliraju na krovovima vijekovima starih vjerskih objekata, poput katedrale u Jorku, najveće gotičke katedrale u Sjevernoj Evropi. Ova katedrala je samo jedna od 5.500 crkava u Velikoj Britaniji koje su prešle na obnovljive izvore.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti