Mladi kroz takmičenje „Recikliraj i budi hit“ pokazali šta znaju o upravljanju otpadom

Foto: Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS

Takmičenje učenika srednjih škola „Recikliraj i budi hit“ održano je na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci u organizaciji studijskog programa Hemijsko inženjerstvo i tehnologije.

Cilj akcije je podizanje svijesti mladih i javnosti o odgovornom postupanju sa otpadom, uz poseban naglasak na sprečavanje njegovog nastajanja, pravilnog odvajanja i reckliranja, te iskoristiti ideje mladih za otkrivanje novih načina rješavanja problema u oblasti reciklaže različitih vrsta otpada.

Ljiljana Stanišljević, načelnica Odjeljenja za procjenu uticaja na životnu sredinu i ekološke dozvole iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju rekla je da pozdravljaju svaku ideju i svaki pokušaj koji će doprinijeti podizanju svijesti javnosti o značaju odgovornog upravljanja otpadom.

„Ovo je izvanredna prilika da vidimo kako mladi – oni koji treba da preuzmu odgovornost za zdravlje planete, vide mogućnosti i načine za rješavanja najvećih problema današnjice – sve manje prirodnih resursa, sve veće emisije štetnih gasova i prekomjerna potrošnja energije koja je potrebna za dobijanje sirovina“, poručila je Stanišljević.

Pročitajte još:

Dodaje, da je Svjetski dan reciklaže prilika da se svi podsjetimo  da je reciklaža u globalnim okvirima ocijenjena kao prioritet u odgovornom održivom razvoju, a ovaj trend će u narednim decenijama, razvojem novih metoda i tehnologija, sasvim sigurno rasti.

„Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je kreiralo zakonski okvir koji je podsticajan za razvoj reciklaže na našoj teritoriji i iskreno se radujem što smo, evo i danas u prilici da čujemo stavove akademske zajednice, ali realnog sektora iz oblasti upravljanja otpadom kako da tu izuzetno perspektivnu granu industrije zajedno unaprijedimo“, rekla je Stanišljević.

Najbolje ideje učenika nagrađene su novčanim iznosima od 750 KM, odnosno 400 i 250 KM. Takmičenje su podržali i obezbijedili nagradni fond Euro Beta Banja Luka, DEP-OT-regionalna deponija Banja Luka, Čistoća a.d. i Eko-euro tim.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti