ENERGETSKI PORTAL

U toku javna rasprava o Nacrtu programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u FBiH

Foto-ilustracija: Unsplash (Dan Meyers)

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objavilo je i u javnu raspravu stavilo Nacrt programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. godinu.

Iz Ministarstva pozivaju zainteresovanu javnost da u okviru javne rasprave, pisanim ili elektronskim putem, primjedbe, prijedloge i sugestije dostave do 22. marta 2024. godine.

Ukupna vrijednost prema Nacrtu programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju iznosi 175.000.000 KM, a korisnici programa moraju biti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Svrha programa je podržati održivi dohodak i otpornost poljoprivrednih gazdinstava kako bi se poboljšala sigurnost opskrbe hranom, zatim jačanje tržišne orijentisanosti povećanjem konkurentnosti. Takođe, želi se unaprijediti položaj poljoprivrednih proizvođača u lancu vrijednosti poljoprivrednih proizvoda, ali i podržati održivi razvoj i efikasnije upravljanje prirodnim resursima, kao i doprinositi zaštiti bioraznolikosti, poboljšanju usluga ekosustava te očuvanju prirodnih staništa i pejzaža. Na kraju, svrha je i privlačiti mlade poljoprivrednike i stvarati poslovni ambijent u ruralnim područjima, navodi se između ostalog u Nacrtu.

Pročitajte još:

Cijeli tekst nacrta, kao i propisani obrazac za dostavu primjedbi, prijedloga i sugestija, dostupni su ovdje.

Iz Ministarstva podsjećaju da su ove godine Nacrtom programa predviđene i nove mjere u okviru Modela podsticaja proizvodnji, Modela ruralnog razvoja i Modela ostalih vrsta podrški.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti