Obnova šuma može znatno doprinijeti hlađenju planete, pokazuje nova studija

Obnavljanje šuma širom svijeta moglo bi da snizi prosječnu globalnu temperaturu za 0,34 stepena Celzijusa, pokazuje najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Communications Earth & Environment. Istraživači sa Univerziteta Kalifornije u Riversajdu otkrili su da šume, pored apsorpcije ugljen-dioksida, dodatno hlade planetu kroz hemijske procese koji do sada nisu bili dovoljno uzimani u obzir.

Prema rezultatima studije, obnova šuma do njihovog predindustrijskog nivoa – što podrazumijeva dodatnih 12 miliona kvadratnih kilometara drveća – mogla bi da ublaži oko četvrtinu već zabilježenog globalnog zagrijavanja. Ipak, naučnici ističu da pošumljavanje, iako moćno oruđe, nije zamjena za hitno i ozbiljno smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

„Pošumljavanje nije čarobni metak. Mora se kombinovati sa smanjenjem emisija”, rekao je Bob Alen, klimatolog i vodeći autor studije.

Pročitajte još:

Dosadašnja istraživanja su se uglavnom usredsređivala na sposobnost drveća da iz atmosfere uklanja ugljen-dioksid, ali novo istraživanje donosi dodatnu, važnu dimenziju. Naime, drveće utiče i na hemijski sastav atmosfere na način koji dodatno pojačava njegovu sposobnost hlađenja planete.

Drveće prirodno emituje biogena isparljiva organska jedinjenja (BVOC), koja u interakciji s drugim gasovima u atmosferi stvaraju čestice koje reflektuju sunčevu svjetlost i podstiču formiranje oblaka. Ovi procesi dodatno doprinose hlađenju atmosfere, ali ih većina postojećih klimatskih modela ne uzima u obzir.

Najveće koristi od pošumljavanja primjećene su u tropskim regionima, gdje drveće najefikasnije apsorbuje ugljenik i proizvodi veće količine BVOC, uz manji rizik od dodatnog zagrijavanja tla.

Pored uticaja na globalnu klimu, obnavljanje šuma može poboljšati i regionalni kvalitet vazduha. Ipak, autori priznaju da je potpuna obnova svih izgubljenih šuma malo vjerovatna, jer bi zahtijevala povratak zemljišta koje se sada koristi za poljoprivredu, pašnjake i stambene objekte. To otvara pitanja o bezbjednosti hrane i prioritetima u korišćenju zemljišta.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti