Odgovoran biznis podržava zajednicu

Foto: NIS

Pružanje podrške razvoju društva izuzetno je važno u poslovanju modernih kompanija. Najveću vrijednost u smislu podrške imaju ulaganja u budućnost zajednice, tačnije u mlade koji su nosioci razvoja našeg društva. Takođe, izuzetno su značajni projekti za unapređenje zdravlja, jačanje ekološke svijesti i zaštite životne sredine, podrška obrazovnim i naučnim ustanovama, briga o osjetljivim grupama, kao i sve one teme koje su suštinski važne za unapređenje života lokalne zajednice.

Ovoj modernoj filozofiji poslovanja priklanja se sve više kompanija. Na ovaj način kompanije svoje poslovne uspjehe dijele sa zajednicom, kojoj vraćaju dio svog profita, dok istovremeno i same ostvaruju brojne benefite, prije svega kada je riječ o reputaciji. Brižan odnos prema zajednici pozitivno utiče na lojalnost i motivaciju zaposlenih, privlačenje novih stručnih kadrova, porast ugleda kompanija i njenih brendova u najširoj javnosti, kao i mnogo toga drugog.

Dobre primjere društveno odgovornog poslovanja možemo vidjeti u svijetu, ali sve više i u našoj zemlji. Jedan od njih je i kompanija NIS, koja ove godine obilježava značajan jubilej, budući da najznačajniji CSR program ove kompanije Zajednici zajedno obilježava 15 godina postojanja i kontinuiranog ulaganja u partnerske gradove i općine. Ovaj Program nije jedinstven samo po tome što se provodi već deceniju i po unazad, nego i po broju zajednica s kojima gradi partnerske odnose i čiji razvoj potiče, kao i po obuhvatu tema na koje se fokusira i postignutim rezultatima. Program Zajednici zajedno provodi se u 13 partnerskih gradova i opština širom Srbije u kojima kompanija NIS obavlja najviše svojih poslovnih aktivnosti i u čiji razvoj je u prethodnih 15 godina kompanija uložila više od 1,7 milijardi dinara. Pažljivo slušajući potrebe sugrađana, fokus Programa je iz godine u godinu usmjeren na oblasti suštinski značajne za razvoj društva kao što su znanost i obrazovanje, javno zdravlje i socijalna zaštita, zaštita životne sredine, kultura i sport, te podrška mladima.

Foto: NIS

U godini jubileja ovaj Program donosi rekordni godišnji iznos sredstava od čak 144,5 miliona dinara za realizaciju 54 projekta iz oblasti znanosti i obrazovanja koji za cilj imaju unapređenje uslova za obrazovanje mladih i podršku radu naučnih ustanova kako bi naučnici i naučnice razvijali svoje pune potencijale. Ovogodišnji programski ciklus kompanija NIS realizuje u saradnji s Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije. Zahvaljujući projektima koji će biti realizovani u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Kikindi, Pančevu, Zrenjaninu, Požarevcu, Kanjiži, Srbobranu, Novom Bečeju, Žitištu i Velikom Gradištu, mnogi učenici i naučnici imaće značajno bolje uslove za učenje i istraživanje, uz dodatni podsticaj tokom rada na novoj savremenoj opremi koja će im omogućiti da primjene i dodatno unaprijede svoja znanja.

Ostvareni rezultati programa Zajednici zajedno tokom prethodnih 15 godina su impresivni. Unaprijeđen je rad više od 180 obrazovnih ustanova, više od 40 ustanova kulture, opremljeno je 45 bolnica i domova zdravlja, donirano 14 sanitetskih i patronažnih vozila, uređeno više od 150 dječjih igrališta, parkova, sportskih terena i objekata. U kompaniji NIS navode da su izuzetno ponosni na partnerstva koja njeguju s lokalnim zajednicama, 1.136 realizovanih projekata tokom 15 godina sprovođenja Programa, brojne osvojene nagrade i priznanja, koje kompaniju obvezuju da će podrška zajednici i ubuduće biti jedan od strateških prioriteta.

NIS

Tekst je objavljen u Magazinu Energetskog portala ODGOVORNO POSLOVANJE

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti