Opština Kakanj posvećenja unapređenju stanja životne sredine i kvaliteta vazduha

Foto-ilustracija: Wikipedia (Michelle Walz Eriksson)

Jedno od strateških opredeljenja Opštine Kakanj jeste poboljšanje energetske i energijske efikasnosti. Prilikom radne posjete upravi Termoelektrane Kakanj, Nasiha Pozder, federalna ministrica životne sredine i turizma, Mirnes Bajtarević, načelnik Opštine, Muamer Čelebić, direktor Javnog komunalnog preduzeća Grijanje i Mirsad Zaimović federalni zastupnik, razgovarali su o stanju životne sredine, kvaliteta vazduha i planovima za njihovo unapređenje, ali o energetskoj i energijskoj efikasnosti.

Rekonstrukcija vrelovoda i proširenje mreže daljinskog grijanja, projekat je koji je iniciran kroz Zastupnički dom Federalnog parlamenta i koji je ocijenjen kao dobro i održivo rješenje za stanovnike Kaknja. S obzirom na činjenicu da bi se realizacijom ovog projekta oko 3.000 domaćinstava priključilo na ovu mrežu, osim energetske efikasnosti, ovim bi se pozitivno uticalo i na kvalitet vazduha na ovom području. Ministrica Pozder, već ranije je izrazila podršku ovoj inicijativi i sada su na redu razgovori o njenoj realizaciji.

Takođe, s Upravom TE Kakanj ministrica Pozder je razgovarala o reviziji ekološke dozvole za ovu termoelektranu, ali i budućim investicijama u revitalizaciji postojećih blokova, te o prelasku na biomasu i onome što nas u budućnosti očekuje u pogledu pravedne tranzicije u energetskom sektoru a što je u skladu sa standardima i trendovima u Evropskoj uniji. Prilikom posjete TE Kakanj, prezentovani su i projekti denitrifikacije i plan odsumporavanja.

Pročitajte još:

,,Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo životne sredine i turizma, energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine tretira kao važno strateško opredjeljenje, naročito ako imamo na umu postojeće stanje koje treba mijenjati i činjenicu da Evropska unija, s kojom otvaramo pregovore, traži i insistira na ovoj reformi i usmjerava sve više sredstava u posebne fondove za podsticanje korištenja obnovljivih izvora i zaštitu životne sredine, te potiče moderan sistem upravljanja energijom. Zato nam je važno da imamo projekte poput toplovoda u Kaknju, obaveze investiranja u postrojenja i opremu za zaštitu okoline i stoga moja podrška i posvećenost da zajedno unaprijedimo kvalitet življenja u ovoj lokalnoj zajednici“, izjavila je ministrica Pozder.

Najavljeno je da će se u narednim razgovorima o ovim temama uključiti i predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, kao i Fonda za zaštitu životne sredine FBiH kako bi se zajednički napravila sveobuhvatna i održiva rješenja.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti