38 mini hidroelektrana u SBK neispunjavaju uslove Pravilnika o ekološki prihvatljivom protoku

Foto-ilustracija: Unsplash (Philippe Bout)

Aarhus centar u BiH izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nedostatka usklađenosti vlasnika malih hidroelektrana (mHE) s Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu određivanja ekološko prihvatljivog protoka.

Šta je EPP Pravilnik?

Ekološki prihvatljiv protok (EPP) predstavlja minimalni protok koji osigurava očuvanje prirodne ravnoteže i ekosistema vezanih za vodu. Dakle, EPP se određuje radi održanja ili vraćanja strukture i funkcije vodenih i uz vodu vezanih ekosistema, doprinoseći sprečavanju degradacije stanja voda i ostvarenju ciljeva zaštite životne sredine kroz održivo korištenje vode.

Hitna reakcija nadležnih organa

Na temelju informacija koje je prikupio Aarhus centar u BiH, vlasnici mHE u Srednjobosanskom kantonu nisu se uskladili s odredbama navedenog Pravilnika, posebno kada je riječ o live prenosu podataka s mjernih stanica i njihovom čuvanju u propisnim dnevnicima. Stoga, Aarhus centar u BiH insistira na transparentnosti i hitnom inspekcijskom nadzoru kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri su vlasnici mHE ispoštovali propisane norme.

S obzirom na ozbiljnost situacije, Aarhus centar u BiH poziva nadležne institucije da preduzmu neophodne administrativne mjere i obustave rad svih 38 mHE u navedenom kantonu i zabranu svih aktivnosti koje su u suprotnosti sa zakonom.

Insistiraju na primjeni člana 117. Zakona o inspekcijama Federacije Bosne i Hercegovine radi sprječavanja povreda zakona i drugih propisa, te sprečavanja nastanka štetnih posljedica i otklanjanja uzroka koji bi mogli dovesti do takvih posljedica.

Aarhus centar u BiH će pažljivo pratiti razvoj situacije i očekuje od nadležnih organa promptnu reakciju kako bi se osiguralo poštivanje zakona i zaštita interesa zajednice.

Izvor: Udruženje Aarhus centar u BiH

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti