ENERGETSKI PORTAL

Poništena dozvola za pet mini-centrala u Prozor-Rami

Foto-ilustracija: Unsplash (kazuend)

Dozvola za izgradnju pet mini-hidrocentrala na rijeci Rami je poništena. Riječ je o mini-centralama Gradina, Modri Vir, Crni most, Gračanica i Marina pećina, objavio je Aarhus centar u BiH.

Kako navode, Kantonalni sud u Sarajevu je utvrdio da je u ovom predmetu nedostajala ocjena sprovedenih dokaza od strane nadležnog Ministarstva, te da isto nije uvažilo primjedbe i sugestije na zahtjev za obnovu ekološke dozvole upućene od strane zainteresovane javnosti.

Dodaju kako Ministarstvo nije obrazložilo zašto smatra da nije obvezna izrada studije o procjeni utjecaja na životnu sredinu za ovih pet malih hidroelektrana.

Pročitajte još:

”Federalno ministarstvo životne sredine i turizma je propustilo obavezu adekvatnog informisanja javnosti, obzirom da je dopis za dostavljanje mišljenja upućeno samo Opštini Prozor-Rama i kantonalnom Ministarstvu, a pri tome ne obrazlaže zašto javnost nije bila uključena. Još jednom smo dokazali da se dozvole za štetne male hidroelektrane izdaju na netransparentan način, što dovodi do devastacije vrijednih prirodnih bogatstava naše zemlje”, naveo je Aarhus centar u BiH.

Izvor: Bljesak.info

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti