Prijedlogom zakona o zaštiti prirode unaprijeđeno očuvanje divljih vrsta

Foto: Vlada RS

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o zaštiti prirode čiji je cilj da se obezbijedi kontinuirana zaštita prirodnih dobara, a s obzirom na to da je došlo do značajnog povećanja zaštićenih područja, jedan od prioritetnih ciljeva akta je unapređenje upravljanja zaštićenim područjima i uspostavljanje novih zaštićenih područja.

Trenutno u RS pravnu zaštitu uživa 34 područja prirode, odnosno površina pod zaštitom iznosi 73.038,43 hektara što je procentualni udio od 2,96 odsto teritorije RS.

„Prijedlogom zakona o zaštiti prirode su preglednije sistematizovane norme zakona kojima se propisuju opšti ciljevi i zadaci zaštite prirode, osnovna načela zaštite prirode, subjekti koji obezbjeđuju zaštitu prirode i stručni poslovi nadležnih organa u oblasti zaštite prirode. U smislu osnovnih načela u oblasti zaštite prirode u Prijedlog zakona je uvedeno i novo načelo – načelo predostrožnosti radi uspješnog sprovođenja ciljeva i zadataka zaštite prirode“, navode iz Vlade RS.

Prijedlogom zakona definisano je uspostavljanje Ekološke mreže Republike Srpske kojom će se identifikovati i ekološki značajna područja kao prijedlog područja za Evropsku ekološku mrežu Natura 2000.

Pročitajte još:

Takođe, Prijedlogom zakona unaprijeđeno je očuvanje divljih vrsta u prirodi, preciznije je definisan postupak proglašavanja zaštićenih prirodnih dobara te je unaprijeđeno upravljanje zaštićenim područjem, a s tim u vezi, normirano je da čuvari zaštićenog područja polažu stručni ispit za čuvara zaštićenog područja. Prijedlog zakona je djelimično usklađen sa Direktivom Savjeta Evropske unije o očuvanju prirodnih staništa i divlje faune i flore i usklađen sa Direktivom Evropskog parlamenta o očuvanju divljih ptica.

Ovim prijedlogom zakona takođe su uvedene nove odredbe na temelju kojih je omogućeno proglašavanje vrste od republičkog značaja.

Radi promovisanja zaštite prirode novim prijedlogom zakona uvedeno je obilježavanje Dana zaštite prirode i dodjeljivanje priznanja za postignuća u oblasti zaštite prirode.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti