ENERGETSKI PORTAL

RS jača saradnju sa Mađarskom u rudarstvu i energetici

Foto-ilustracija: Unsplash (chelsea)

U proteklom periodu učinjen je značajan pomak u saradnji Republike Srpske i Mađarske, zaključili su predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, zamjenik državnog sekretara za evropske poslove i međunarodne odnose u Ministarstvu energetike Mađarske Peter Holic i predstavnici mađarske kompanije Mečekerc tokom zajedničkog sastanka u Banjaluci.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, na sastanku je izražen obostrani interes za unapređenje saradnje u oblasti energetike i rudarstva, s posebnim osvrtom na projekte iz oblasti vjetroenergije i drugih obnovljivih izvora energije.

Poručili su da je dobre političke i prijateljske odnose Republike Srpske i Mađarske potrebno dalje osnaživati kroz partnersku saradnju na zajedničkim konkretnim projektima.

Predstavnici kompanije Mečekerc, koja je u stopostotnom vlasništvu Vlade Mađarske, istakli su da je ova kompanija do sada uspješno realizovala mnoge projekte iz oblasti energetike, rudrastva i zaštite životne sredine u Mađarskoj i inostranstvu.

Pročitajte još:

Zajedničke investicije u oblasti energetike i rudarstva

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić boravio je u Mađarskoj, gdje se u Budimpešti sastao sa ministrom energetike Mađarske Ksabom Lantošem.

Na sastancima je bilo riječi o zajedničkoj realizaciji projekata i intenziviranju saradnje između Mađarske i Srpske u oblasti energetike i rudarstva.

Ministar Đokić je izjavio da je potvrđena spremnost za unapređenje saradnje Srpske i Mađarske što je jako važna činjenica s obzirom na to da je Srpska okončala aktivnost sa njemačkom KfW bankom, te je sada moguće govoriti o uspostavljanju novih odnosa na projektu izgradnje vjetroelektrane “Hrgud“, koji je od strateškog značaja za Srpsku i kompaniju “Elektroprivreda Republike Srpske”.

“Mađarska strana će dodatno analizirati sva dokumenta koja smo im do sada dostavili, a odnose se na vjetroelektranu `Hrgud`. Mađari analiziraju studiju izvodivosti kao i sve parametre koji su važni za ocjenu ovog projekta kako bi bili dovoljno motivisani da uspostavimo partnerstvo između Srpske i Mađarske, odnosno ERS-a i mađarske kompanije `MVM`”, rekao je ministar Đokić.

On je istakao da je tokom razgovora sa ministrom energetike i rudarstva Mađarske Ksabom Lantošem i zamjenikom državnog sekretara za pitanja EU u Ministarstvu energetike Peterom Holicom, kao i direktorom kompanije “MVM” Gergelom Horvatom potvrđena mogućnost podizanja ukupne saradnje na mnogo viši nivo nego što je to do sada bilo.

Istakao je da su razmotreni i drugi energetski projekti, poput solarne elektrane Trebinje i drugih solarnih projekata o kojima će mađarska strana donijeti odluku nakon dodatnih konsultacija i analiza.

“Izražen je i interes za saradnju u oblasti rudarstva, posebno u dijelu geoloških istraživanja na području Srpske i rezultata koje do sada imamo. Mađarska u tom smislu želi da razvija saradnju sa Republikom Srpskom, kao i sa drugim državama regiona i to je ohrabrujuća činjenica”, poručio je ministar Đokić.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti