ENERGETSKI PORTAL

Srećan Prvi maj – sačuvajmo prirodu

Foto-ilustracija: Unsplash (Srecko Skrobic)

Mnogi su sa nestrpljenjem dočekali prvi majski dan – državni praznik koji nas asocira na odmor, boravak u prirodi i porodično okupljanje. Ipak, ne smijemo da zaboravimo pozadinu ovog praznika koja krije žestoke borbe za prava radnika i činjenicu da su radnička solidarnost i otpor prema ekspoataciji podjednako važni i danas.

Sredinom 19. vijeka svijetom je počeo da se širi talas demonstracija kojima su radnici zahtijevali osmočasovno radno vrijeme. Radnici su, najprije u Australiji, a potom u Sjedinjenim Američkim Državama i ostatku svijeta, štrajkovali za osam sati rada, radnička prava i mir u svijetu.

Najmasovniji protest izbio je 4. maja 1886. godine u Čikagu gdje je na ulice izašlo oko 200.000 radnika, a ovo mirno okupljanje pretvorilo se u tragediju kada je nepoznata osoba aktivirala bombu. Međunarodna socijalistička konferencija proglasila je 1. maj za Dan radnika 1889. godine, a prva zvanična proslava uslijedila je godinu dana kasnije.

U većini zemalja 1. maj je državni praznik koji se tradicionalno obilježava brojnim proljećnim festivalima i vojnim paradama.

U našoj zemlji praznik rada obično je povod da roštiljamo na obali neke rijeke ili jezera, pođemo na piknik ili jednostavno uživamo u sopstvenom dvorištu na blagom proljećnom suncu. Predah od rada svima će dobro doći, ali ne smijemo zaboraviti na ono najvažnije – da očistimo za sobom nakon boravka u prirodi.

Nerijetko se dešava da iza kampera ostanu limenke, kese, pikavci i neugašena zgarišta. Osim što zagađuje vodu i zemljište, otpad narušava izgled naše prirode i čini da prelijepe šume i obale počnu da liče na deponije.

Neugašena zgarišta predstavljaju opasnost od izbijanja šumskih požara, a takođe i pikavci bačeni u travu.

Potrebno je zaista malo da priroda ne osjeti posljedice našeg boravka u njoj – sve što treba jeste da pokupimo smeće za sobom i skrenemo pažnju ostalim kamperima da učine isto.

Neka praznik rada ostane simbol borbe za veće dobro – prava radnika, a sada i za čistu životnu sredinu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti