ENERGETSKI PORTAL

Svjetski dan vjetra

Foto-ilustracija: Unsplash (Luo Lei)

Svjetski dan vjetra, obilježava sve svake godine 15. juna od 2007. godine, kada je proglašen. Ovaj dan nastao je prvenstveno sa ciljem podizanja svijesti o značaju koji vjetar ima za energetsku tranziciju planete.

Kroz istoriju, ljudi su koristili snagu vjetra u različite svrhe, a danas, njega najčešće vezujemo za proizvodnju čiste i obnovljive energije.

Prema saopštenju OIE Srbija, u 2023. godini vjetar je ostvario najbolji uspjeh, zato što je kumulativna snaga vjetroparkova premašila brojku od 1 TW.

Na nivou Evrope, udio vjetra u evropskom miksu električne energije iznosi 19 odsto, a najveći udio energije vjetra u svom energetskom miksu imaju Danska sa 56 odsto i Irska sa 36 odsto. Danska je 2021. godine otvorila najveći vjetropark u Skandinaviji u Baltičkom moru. Pored toga, ova zemlja je otvorila tender za vjetroelektrane na moru, što bi moglo da omogući uspostavljanje najmanje novih 6 GW do 2030. godine.

Pročitajte još:

Takođe, i Njemačka je pred sebe postavila ambiciozne ciljeve, a prema podacima WindEurope riječ je o planu sprovođenja aukcije za izgradnju vjetroelektrana na kopnu ukupnom kapaciteta 15 GW.

Prema procjenama Međunarodne agencije za energetiku (IEA), Evropa će u periodu od 2024. do 2028. godine instalisati godišnje 23 GW nove energije vjetra. Ipak, za dostizanje cilja koji je postavljen za 2030. godinu, potrebni su dodatni napori.

Gledajući na svjetskom nivou, Kina je postavila novi lični rekord sa 75 GW vjetroelektrana u 2023. godini i ostvarila je udio od 65 odsto u globalnim instalacijama vjetra, navodi se u saopštenju OIE Srbija. Za ovom zemljom sleduju Sjedinjene Države, Brazil, Nemačka i Indija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti