Trebinje prerasta u centar kongresnog turizma

Foto-ilustracija: Pixabay (Miroslav M.)

Trebinje se već odavno potvrdilo kao popularan centar vjerskog, tranzitnog i vinskog turizma, a zahvaljujući brojnim manifestacijama, kongresima, i naučnim skupovima koji se održavaju u ovom gradu, na putu je da postane i centar kongresnog turizma.

Svakako, najeminentniji i najposjećeniji skup ovog tipa u godišnjem kalendaru dešavanja je Samit energetike koji se u Trebinju održava od 2020. godine, i ovog proljeća bilježi mali jubilej – pola decenije uspješnog postojanja i rada.

Jedan od najprepoznatljivijih skupova u ovom dijelu Evrope, koji iz godine u godinu okuplja sve više stručnjaka i poslovnih ljudi iz oblasti energetike, održava se u Kulturnom centru u Trebinju, čija sala sa oko 300 mjesta odavno ne zadovoljava potrebe ovog, ali i drugih sličnih poslovnih i stručnih okupljanja kojima je Trebinje domaćin.

Elektroprivreda Republike Srpske raspisala je konkurs za idejno rješenje budućeg kongresnog centra 

“Samit energetike je pokazao da postoje potrebe za jednim takvim objektom. Konkurs je otvoren do 7. marta i  nakon izbora najboljeg rješenja, koje će ocijeniti komisija sa dekanima arhitektonskih fakulteta iz regiona, slijedi izrada projektne dokumentacije. Gradnja Kongresnog centra trebalo bi da počne u 2025. ili 2026. godini. Vjerujem da ćemo izabrano rješenje predstaviti javnosti tokom Samita energetike, koji počinje 20. marta “, najavio je Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Ove godine Samit energetike Trebinje okuplja oko hiljadu učesnika i taj broj je iz godine u godinu sve veći 

“Samit je i vijesnik dolaska turističke sezone, i u to vrijeme smještajni kapaciteti u gradu su maksimalno popunjeni i traži se mjesto više. Zato je i važna incijativa za gradnju kongresnog centra koji bi zadovoljio potrebe ovako velikog i važnog skupa”, kaže Aleksandar Branković, direktor Samita energetike.

Puna podrška Grada Trebinja

“Već prošle godine smo za vrijeme trajanja Samita energetike konstatovali da postoji realna potreba za gradnjom kongresnog kompleksa jer su potrebe prevazišle naše kapacitete. Mi u Kulturnom centru imamo salu sa nekih 300 mjesta, a Samit je imao 900 učesnika. Ove godine najavljeno je oko hiljadu učesnika, što znači da su potrebe sve veće. Zato smo u saradnji sa Elektroprivredom i Vladom Republike Srpske ušli u tu priču, da se raspiše konkurs za gradnju budućeg kongresnog centra “, kazao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Kongresni centar sa pratećim sadržajima trebalo bi da bude izgrađen u zoni Novog Trebinja, na potezu Dražin do Gomiljani-Duži.

Izvor: SET Trebinje

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti