Usvojen izvještaj o provođenju energetske strategije BiH

Savjet ministara Bosne i Hercegovine usvojio je Izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o provođenju Okvirne energetske strategije BiH do 2035. godine.

Izvještaj sadrži informacije o aktivnostima koje su preduzete tokom 2022. i 2023. godine, s ciljem implementacije i realizacije svih pet ciljeva iz Okvirne energetske strategije Bosne i Hercegovine do 2035. godine. To uključuje efikasno korištenje resursa, sigurnu i pristupačnu energiju, efikasno korištenje energije, energetsku tranziciju i odgovornost prema životnoj sredini te razvoj i usklađivanje regulatorno-institucionalnog okvira, kao i planirane aktivnosti tokom narednog perioda.

Istovremeno su uključeni svi elementi energetskog sektora, od pojedinih sektora (ugalj, nafta, plin, električna energija, toplifikacija, energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije) do zakonskih, organizacionih i institucionalnih momenata važnih za uspješan rad i razvoj energetike u posmatranom periodu izvještaja.

Pročitajte još:

Među planiranim aktivnostima je ažuriranje postojeće Okvirne energetske strategije BiH do 2035. godine i njeno usklađivanje s ciljevima Evropske unije zbog nove EU energetske i klimatske politike.

Prema izvještaju, elektroenergetski sistem BiH je tokom 2022. i 2023. godine radio stabilno i bez većih problema. Razlika ukupne proizvodnje i potrošnje u Bosni i Hercegovini, tj. bilansni suficit u 2022. godini iznosio je 2.978 GWh, što BiH uz Bugarsku svrstava u zemlje koje jedine u jugoistočnoj Evropi imaju suficit u bilansu električne energije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti