Trebinje: Vrhunski stručnjaci iz nekoliko zemalja učestvovaće  na Samitu energetike

Foto: Promo

Deset dana od početka Samita energetike u Trebinju, prema planiranom programu, jasno je da će ovo, peto po redu okupljanje stručnjaka iz oblasti energetike, biti i po sadržaju i po  listi učesnika najpotpunije i najraznovrsnije do sada.

Svoje učešće na sedam panela i u pratećim razgovorima “jedan na jedan“ potvrdili su neki od najeminentnijih stručnjaka u naučnom i poslovnom sektoru. 

“Iz godine u godinu nastojimo da ljestvicu podignemo na viši nivo. Tako će biti i ovog puta, jer smo se potrudili da okupimo što više vrhunskih stručnjaka iz raličitih oblasti. Između ostalog, učesnici SET-a moći će da čuju stavove i mišljenja direktora čak sedam elektroprivreda regiona, i to na prvom panelu na temu povezanosti i saradnje elektroprivreda, koji će moderirati uvaženi profesor dr. Nikola Rajković. Na ovom panelu govoriće i Frančesko Korbo, čelni čovjek Odjseka Energije Evrope za zapadni Balkan i Hrvatsku, pri Evropskoj banci za obnovu i razvoj“, istakao je Aleksandar Branković, direktor Samita energetike.

Među stručnjacima koji će govoriti o važnim i aktuelnim temama u energetskom sektoru,  su i bivši državni sekretar za energetiku Republike Srbije, Jovanka Atanacković, direktorka projekata za tržište Srbije u kompaniji CWP Europe, jedne od najvećih svjetskih kompanija koja investira u obnovljive izvore energije

Pročitajte još:

“Naravno da će tu biti i vodeći stručnjaci iz Energetske zajednice, Naida Taso i Jasmina Trhulj, diskutovaće se na temu tržišta električne energije. Moram pomenuti i Juliju Sabo iz “Aurora Energy research”, Slobodana Latinovića iz Erste banke iz Beča, Miloša Mladenovića iz konsultatnstve kuće SEEPEX. Uglavnom, potrudili smo se da iz svake oblasti imamo najbolje stručnjake koji znaju i imaju šta da kažu o određenoj temi”, najavio je Branković.

Na jednom od sedam panela raspravljaće se i o sajber-sigurnosti, gdje će poseban gost biti Dragan Davidović, direktor “Kasperski” za istočnu Evropu, a riječ je o vodećoj kompaniji u oblasti sajber-sigurnosti na globalnom nivou.  

Jedna od tema biće i gasifikacija i izgardnja gasnih elektrana, uz učešće Timura Kiseljeva iz “Gazprom Energo Holdinga”, Milana Terzića iz “MET grupe”, i Aleksandra Ivankovića iz “Optima grupe “, a o prozjumerima i zakonskim rješenjima i upravljanju solarnim elektranama govoriće ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Srđan Amidžić, stručnjak za upravljanje obnovljivim izvorima energije Željko Marković te vlasnik kompanije ETMAX, Siniša Maksimović. 

Peti Samit energetike u Trebinju biće održan od 20. do 22. marta, a očekuje se prisustvo oko hiljadu učesnika i gostiju.

Izvor: SET Trebinje

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti