Na parcelama kod Gradiške postavljeni uređaji za pametno navodnjavanje

Foto: Grad Gradiška

Savremeni uređaji za praćenje vlage i temperature, za pametno navodnjavanje i očitanje podataka sa meteoroloških stanica za optimizaciju vremena tretmana, postavljeni su na poljoprivrednim parcelama u Brezik Lamincima kod Gradiške.

Riječ je o opremi obezbijeđenoj kroz dRural, projekat Evropske unije za istraživanja i inovacije, a koja je postavljena na parcelama Ranka Sarajlića koji obrađuje oko 300 hektara zemljišta, a bavi se proizvodnjom soje, kukuruza i pšenice i stočarstvom.

„Mi imamo stavljeno pod sistem za navodnjavanje već preko pedeset odsto površina, imamo primarnu mrežu, elektrifikaciju smo napravili na parcelama i sada sa ovom naprednom tehnologijom i digitalizacijom u poljoprivredi moći ćemo upotrijebiti sredstva koja smo nabavili i ugradili i znaćemo tačno kada i koliko treba količine vode po određenoj površini“, naveo je Sarajlić.

U projekat dRural uključena su četiri poljoprivredna proizvođača iz različitih oblasti: ratarsko-povrtarske, voćarske, plasteničke proizvodnje i uzgoja brojlera.

Pročitajte još:

Gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžić, podsjetio je da projekat sadrži dvije komponente, digitalnu platformu kojom se daje mogućnost predstavljanja malih i srednjih preduzeća i uslužnih djelatnosti, a druga komponenta je platforma koja će omogućiti da poljoprivrednici digitalizacijom unaprijede i ekonomski ojačaju poljoprivrednu proizvodnju.

Time će biti omogućena veća produktivnost, a poljoprivrednici će lakše pratiti i donositi odluke o primjenama mjera i tehnologija kako bi bili konkurentni i na evropskom tržištu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti