ENERGETSKI PORTAL

Umrežavanje elektroprivreda regiona ključ za energetsku budućnost

Foto: EP

Prvi panel na ovogodišnjem samitu SET Trebinje Povezivanje/umrežavanje elektroprivrednih preduzeća u regionu kao odgovor na energetske i klimatske promjene politike EU okupio je predstavnike elektro preduzeća iz zemlje i regiona.

Jedna od poruka koja je poslana da su sve zemlje u regionu u istoj situaciji, imamo stare termoelektrane i treba raditi na tranziciji.

Viktor Andonov, član uprave i izvršni direktor za razvoj EMS-a rekao je da je šansa u regionalnoj saradnji.

„Treba da pravimo pritisak na finansijere, Evropska komisija je postavila targete i ciljeve da Evropa bude energetski neutralna, uključujući i Zapadni Balkan. Dobro smo povezani na sistem interkontinencije i sada to treba nadograđivati. Imamo dobre uslove, u Makedoniji je dosta sunčevih dana i možemo da gradimo fotonaponske centrale. Neke države su bolje za vjetar, a kao kombinacija za region to je dobro“, istakao je Andonov.

Da će cijene električne energije u narednom periodu biti niske saopštio je sa ovog panela Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivede RS.

„Danas se svi vežu za berzu i procente na njoj. To će biti realnost, a koliko će biti prihodi, zato će solarne elektrane biti na meti jer se najveća energija proizvodi tokom dana. Treba biti pažljiv u tranziciji, zajedno da ulazimo u sve ovo jer bi se inače namučili“, rekao je Petrović.

Dušan Živković, generalni direktor Elektroprivrede Srbije rekao je da regulativa ne smeta ni privatnicima, ni prozjumerima kao budućim agregatorima.

„Svi smo pomenuli nezavisnu proizvodnju električne energije u svojim državama, veliki je broj prozjumera. Nisam čuo šta smo mi kao kompanije napravile. Možda ćemo doći u situaciju da imamo nekih 15.000 megavata kao energetska kompanija, a s druge strane isto toliko od drugih proizvođača sa druge strane brojila. Hoćemo li svi trebati tržištu?! I gdje smo mi kada se pojave nezavisni proizvođači u bilo kom obliku. To nas sustiže da nismo dovoljno spremni za tu situaciju“, poručio je Živković.

Pročitajte još:

Nikola Rajaković, moderator panela, koji dolazi iz Saveza energetičara Srbije, obraćajući se medijima rekao je da je panel dao odgovor treba li nam više umrežavanja i na koji način.

„Treba što prije završiti projekte u slivu Drine i započinjati nove. Održivost energetskog sektora može da se prevede u funkciju umrežavanja“, zaključio je Rajaković.

Tokom prvog dana SET-a održan je i panel Planiranje razvoja i vođenje EES  s ciljem povećanja integracije OIE i ubrzanja energetske tranzicije.

Jedna od poruka koja poslata je da problem priključenja obnovljivih izvora energije prisutan i u Evropi i SAD-u, gdje ogromne količine čekaju da se priključe na mrežu. Na elektroprivredama je velik zadak da obezbijede sigurnost sistema, a i korištenje obnovljivih izvora energije gdje proizvodnja kako su rekli nagla i česta, zbog čega dolazi do zakrčenja. Potencijalno rješenje problema je u izgradnji dodatne mreže.

Samit u Trebinju pod sloganom “Energetska stabilnost Zapadnog Balkana” održava se u organizaciji Elektroprivreda Republike Srpske, grada Trebinje i preduzeća “SET”.

Jasna Dragojević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti