Svjetski dan šuma

Foto-ilustracija: Unsplash (Jon Flobrant)

Šume predstavljaju vitalne, bujne, složene, efikasne kopnene ekosisteme koji pružaju dom različitim vrstama života i igraju nezamjenjivu ulogu u održavanju zdravlja Zemlje i ljudi.

Postoji osnovna podjela na borealne, umjerene i tropske šume. Borealne se nalaze u hladnim predjelima poput Sibira, Aljaske, Kanade i sjevera Evrope, umjerene šume su one koje poznaju i ljeta i zime, ali ne i drastične temperature, dok tropske šume, koje zauzimaju površinu od 10 posto na globalnom nivou, jesu one najotpornije na visoke temperature i veliku vlažnost. Sve one zajedno pokrivaju nešto više od 30 posto planete, što prema podacima FAO iz 2020. godine iznosi preko četiri milijarde hektara zemljišta.

Osim što su dom za 80 posto svjetskih kopnenih životinja, biljaka i insekata, kako navodi WWF, šume pružaju osnovne resurse i dom za oko 300 miliona ljudi. One regulišu padavine, učestvuju u klimatskim obrascima, prečišćavaju vodu, regulišu temperature, i smanjuju količinu CO2 u atmosferi za milione i milione tona godišnje. Evropa i Južna Amerika su kontinenti sa najviše šume, ali i zemlje van ovih kontinenata mogu se pohvaliti svojim biodiverzitetom.

Pročitajte još:

Surinam je poznat po svom zelenilu, dominira sa najvišim procentom šumskih površina među državama- više od 90 posto teritorije prekriveno je šumom. Gvajana se također ističe sa više od 80 posto pokrivenosti šumom, što ovaj region čini jednim od zelenijih na planeti. Na Pacifiku, Papua Nova Gvineja ima oko 70 posto šumskih površina, što je čini jednom od najpošumljenijih zemalja u tom dijelu svijeta.

Foto-ilustracija: Unsplash (Lightscape)

U Evropi, Finska prednjači kada je u pitanju teritorija pokrivena obimnim borealnim šumama, dok je Švedska sljedeća. Japan, s druge strane, predstavlja azijsku zelenu oazu. Uglavnom sve od ovih zemalja imaju preko polovine svoje teritorije prekrivene šumama.

Brazil zadržava svoju poziciju među zemljama sa velikim šumskim pokrivačem, zahvaljujući neizmernoj površini Amazonije. Slično tome, Demokratska Republika Kongo, dom drugoj po veličini tropskoj šumi na svijetu nakon Amazonije, takođe se izdvaja svojom značajnom šumskom pokrivenošću.

Na sjeveru Amerike, Kanada pruža dom velikim površinama borealnih šuma, dok Rusija, posjeduje najveće površine šuma među državama.

Što se tiče našeg regiona, Slovenija i Crna Gora visoko se kotiraju kada je u pitanju ova statistika.

Šume su skladišta ugljenika, izvor čistog vazduha, borac protiv klimatskih promjena i dom mnogim živim bićima.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti