Vlada KS usvojila program uređenja poljoprivrednog zemljišta

Foto-ilustracija: Pixabay (mari_lazaro)

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Program uređenja poljoprivrednog zemljišta za 2024. godinu na prijedlog Ministarstva privrede, stoji u saopštenju Vlade.

Program je usmjeren na podsticanje poljoprivredne proizvodnje kroz povećanje obradivih površina, smanjenje neobrađenog zemljišta i poboljšanje karakteristika zemljišta, te predstavlja novi iskorak u unapređenju poljoprivrednog sektora, budući da nije bio provođen u prethodnim godinama.

Predviđen je niz mjera poput čišćenja, niveliranja terena, kalcifikacije, fertilizacije, humizacije, krčenja, kao i odvodnje i formiranja terasa za poljoprivrednu proizvodnju. Za realizaciju ovih mjera namijenjena su sredstva u iznosu od 233.000 KM u Budžetu KS.

Pročitajte još:

Uređenje poljoprivrednog zemljišta izvodiće se na osnovu pripremljenih projekata kojima je prethodila analiza zemljišta od strane ovlaštene laboratorije/naučno stručne institucije za poslove poljoprivrednog zemljišta s preporukama za provođenje odgovarajućih mjera.

„Ovaj program je značajan za unapređenje poljoprivrednog sektora, te očekujemo da će rezultirati povećanjem produktivnosti i ekonomske održivosti za poljoprivredne proizvođače. Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo uskoro će raspisati Javni poziv za podnošenje prijava za korištenje sredstava namijenjenih za ovaj program“, naveo je ministar privrede KS Zlatko Mijatović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti