Projekat modernizacije sistema protivgradne zaštite Srpske do kraja godine

Foto-ilustracija: Unsplash (Colin Iloyd)

U Republici Srpskoj do kraja godine trebalo bi da bude završen projekat „Uspostavljanje tehničko-meteorološkog servisa i modernizacija sistema protivgradne zaštite Srpske“, vrijedan 25 miliona KM.

Zahvaljujući ovom projektu Republika Srpska će imati kvalitetan sistem protivgradne zaštite.

Planom je predviđen završetak automatskih protivgradnih stanica, a u proteklom periodu završeni su Radarski centri za meteorološki radar za potrebe protivgradne zaštite Srpske na planinama Borja i Јahorina, istakao je direktor Protivgradne preventive, Tihomir Dejanović.

„Riječ je o pravim savremenim meteorološkim radarima, jednim od najsavremenijim u svijetu. Samim tim što smo montirali te radare, pustili ih u funkciju i što su oni okosnica našeg rada, mi smo završili 90 odsto ovog projekta. U toku je i izgradnja automatskih protivgradnih stanica. Od 231 planirane stanice, u funkciji je 140 stanica sa kompletnom telekomunikacionom infrastrukturom“, naveo je Dejanović.

Pročitajte još:

Sezona odbrane od grada počela je 15. aprila. Tokom marta uskladišteno je blizu dvije hiljade protivgradnih raketa preostalih od prošle sezone.

„Obezbijeđeno je 1,3 miliona maraka koja su predviđena za nabavku 1.700 novih protivgradnih raketa i 4.000 meteorološke otopine srebro-jodida za ovu godinu“, rekao je Dejanović.

Osim područnog protivgradnog centra u Novoj Topoli, u funkciji su i dva nova područna protivgradna centra u Bijeljini i Trebinju.

Izvor: RTRS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti