Brz razvoj baterija ključan za energetske i klimatske ciljeve?

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

Baterije, naročito litijum-jonske, nekada su se najčešće povezivale sa elektronikom poput mobilnih telefona ili laptopova. Danas, njihova uloga postala je vrlo značajna, možda i ključna, u oblasti energetike i dostizanja energetskih i klimatskih ciljeva. Tome u prilog govore podaci koje je objavila Međunarodna agencija za energetiku (IEA) – rast baterija je u 2023. godini nadmašio gotovo sve ostale tehnologije koje su u vezi sa čistom energijom.

Štaviše, energetski sektor danas predstavlja preko 90 odsto ukupne potražnje za baterijama. Tokom prošle godine, upotreba baterija u ovom sektoru porasla je za više od 130 odsto u odnosu na 2022. godinu. One su značajne i za razvoj održivog transporta, te je zahvaljujući njima u tri godine prodaja električnih automobila porasla za preko 10 miliona. Preciznije, u 2020. godini bila je riječ o tri miliona, a u prošloj godini o 14 miliona.

Iako je razlog za njihov porast sam njihov značaj i neophodnost za postizanje energetskih i klimatskih ciljeva, ono što je dodatno uticalo jeste pad cijene. Naime, kako navodi IEA, troškovi baterija su za manje od 15 godina pali za više od 90 odsto.

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Unsplash (JUICE)

Imajući u vidu da su baterije kao skladište električne energije ključne za razvoj obnovljive energije i održivih vozila, a da su električna energija i transport postavljeni za ključne stubove kada je riječ o smanjenju emisija i ograničavanju globalnog zagrijavanja na 1,5oC , izvodi se zaključak da je razvoj baterija u srži pomenutih ciljeva.

Njihova uloga ogleda se i u ublažavanju zagušenja mreže u trenutku kada je potražnja na najvišem nivou.

I pored toga što podaci ukazuju na to da se veoma brzo razvijaju, istraživanja govore da će primena baterija morati da se značajno poveća do kraja decenije.

,,Da bi se globalni kapacitet obnovljive energije utrostručio do 2030. godine, biće potrebno 1.500 GW skladišta energije, od čega 1.200 GW iz baterija’’, navodi IEA.

Specijalni izvještaj o baterijama i bezbjednim energetskim tranzicijama ( eng Special Report on Batteries and Secure Energy Transitions), koji je objavljen od strane IEA, iznio je zaključak da je za globalno povećanje proizvodnje baterije potrebno da se dodatno smanje troškovi za njihovu proizvodnju, bez smanjenja kvaliteta. Ono što je takođe neophodno, jeste raznolikost u lancima snabdijevanja, odnosno da se u proizvodnju i snabdijevanje sirovinama, uključi što veći broj zemalja.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti