Austrijski institut za tehnologiju razvija bateriju od recikliranih materijala

Foto: (c) AIT Lang

Novosti iz svijeta tehnologije nikada ne prestaju iznenađivati, a ovog puta, Austrijski institut za tehnologiju (AIT) predvodi put u budućnost sa svojom najnovijom inovacijom reciklirajuće baterije.

Ovo istraživanje nije samo još jedan napredak u tehnologiji, već je i značajan korak ka održivijoj budućnosti.

AIT, poznat po svojim istraživanjima i inovacijama, sada se bavi izradom baterija od recikliranih materijala. Na ovom ambicioznom projektu radi oko 35 stručnjaka u bečkom Floridsdorfu. Cilj je jasan – stvoriti baterije koje neće zahtijevati upotrebu problematičnih sirovina poput litija, nikla i kobalta.

Pročitajte još: 

Stare baterije, koje se trenutno recikliraju samo oko 40 posto, koristiti će se zajedno s alternativnim sirovinama poput otpada iz rudnika i silicija iz solarnih panela.

Naravno, cilj nije samo proizvodnja, već i stvaranje održive proizvodnje. Marcus Jahn, voditelj istraživačke jedinice za baterije u AIT-u, ističe važnost smanjenja upotrebe resursa poput vode, struje i gasa u proizvodnom procesu. Osim toga, istražuju se različite vrste baterija koje bi mogle naći primjenu u različitim područjima, poput vozila i električnih skutera.

Za sada, konkretni ishodi istraživanja i razvoja još su nejasni, ali jedno je sigurno – AIT i njegovi partneri nas usmjeravaju prema svijetu „zelenih baterija“. Ovo je samo početak puta ka održivoj budućnosti, gdje tehnologija služi kao pokretač promjena ka boljem sutra.

Izvor: City of Vienna

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti