Crna Gora označavanjem drveća sprečava nelegalnu sječu šuma

Foto-ilustracija: Unsplash (Mika Korhonen)

Uz inovativnu opremu za digitalizaciju monitoringa šumskih područja, Crna Gora će unaprijediti njihovo očuvanje od nelegalne sječe.

Riječ je o Near Field Communication (NFC), tehnologiji koja omogućava komunikaciju između uređaja koji se nalaze blizu jedan drugom i ima široku primjenu. U tom smislu, NFC tehnologija se koristi za obilježavanje i praćenje stabala, kako bi se unaprijedilo upravljanje zaštićenim područjima, navodi se na sajtu Vlade Crne Gore.

Sva stabla će biti označena fizičkom oznakom i imaće jedinstveni ID zapis koji će sadržavati sve potrebne informacije kao što su vrsta drveta, njegova starost, obim, fotografije i drugo.

S tim u vezi, Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Crne Gore i JP Nacionalni parkovi Crne Gore potpisali su Ugovor o nabavci ove opreme, čija je ukupna vrijednost preko 50.000 eura.

Ova odluka je dio projekta Integracija biodiverziteta u sektorske politike i prakse i jačanje zaštite ključnih tačaka biodiverziteta u Crnoj Gori.

Pročitajte još:

Projektom je predviđena i nabavka feromonskih zamki. Razlog je prenaseljenost potkornjaka u Nacionalnom parku Prokletije, što je posljedica klimatskih promjena. Naime, tokom 2023. godine doveli su do velikog sušenja stabala, zbog čega je i odlučeno da se ovi insekti hvataju mokri.

Feromonske zamke su alati ili uređaji koji se koriste za privlačenje i hvatanje štetnih insekata, čime se čuvaju poljoprivredni usjevi i druge biljke. Rade na principu vještačke verzije feromona, odnosno hemijskih mirisa koje insekti koriste u prirodi da međusobno komuniciraju.

Manifestacija Dani nacionalnih parkova Crne Gore biće organizovana u Crnoj Gori od 22. do 23. marta. Manifestaciju organizuje Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore, sa ciljem informisanja o prirodnim i turističkim ljepotama koje nude zaštićena područja ove zemlje, ali i edukacije najmlađih o vrijednostima ovih područja.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti