ENERGETSKI PORTAL

Dobra godina za modernizaciju mađarske elektroenergetske mreže

Foto-ilustracija: Pixabay (Oto Zapletal)

Vlada Mađarske u 2024. godini podržava modernizaciju elektroenergetske mreže sa 160 milijardi forinti (preko 400 miliona eura). Ovim sredstvima će se obezbijediti gradnja novih trafostanica, ali i nastavak proširenja postojećih. Pored toga, novac će biti uložen u poboljšanje dalekovoda.

Kako se navodi na sajtu Vlade Mađarske, jedan od projekata koji se tiče proširenja trafostanice i rekonstrukcije dalekovoda, čija je vrijednost 13 milijardi forinti, dobila je podršku od Evropske unije u iznosu od 2,5 milijardi forinti. Ovo je značajan korak naprijed u smislu sigurnosti snabdijevanja Budimpešte i istočne Mađarske.

Iz Ministarstva energetike Mađarske objašnjavaju da je modernizacija ovog sektora opravdana rastućim stambenim i industrijskim potrebama, kao i porastom i proširenjem kapaciteta obnovljivih izvora energije koji zavise od vremenskih prilika.

Žofia Konc, državna sekretarka u Ministarstvu energetike, rekla je da je Mađarska šampion u solarnoj energiji, zato što je 2023. godine, bila treća zemlja po korišćenju ove energije za proizvodnju električne energije.

Pročitajte još:

Pored toga, podsjetila je da je Mađarska već postigla svoj cilj do 2030. godine od 6 gigavata kapaciteta solarnih panela, a da trenutno u Nacionalnom planu energetike i klima razmatra i cilj od 12 gigavata.

Prema njenim riječima, budućnost Mađarske je u zelenoj energiji, a obnovljivi izvori energije koji zavise od vremena, predstavljaju velike izazove za operatore mereže i upravljače sistema. U ovoj zemlji trenutno radi 267.000 malih solarnih elektrana kućnog tipa, od kojih je tri četvrtine instalirano na krovovima porodičnih kuća.

Kako se navodi, Vlada podržava energetsku sigurnost i nezavisnost i kroz konkretne investicije kao što su izgradnja kombinovanih ciklusnih elektrana, a trenutno se sprovodi i izvodljivost studije za izgradnju makar jedne pumpe za akumulaciju energije u Mađarskoj.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti