ENERGETSKI PORTAL

Donijeta Uredba: Veće uštede za proizvođače električne energije u Srbiji

Foto-ilustracija: Freepik (pvproductions)

Na nedavno održanoj sjednici Vlade Republike Srbije usvojen je novi regulativni akt koji se tiče naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije. Ključna promjena predstavljena ovom uredbom je smanjenje troškova za one kupce koji sami proizvode zelenu energiju, dok za ostale korisnike ovih usluga naknade ostaju iste.

Novi način obračuna naknade sada favorizuje kupce koji su ujedno i proizvođači, budući da se obračun zasniva na neto potrošnji električne energije, umjesto na količini energije preuzete iz mreže. Ovo znači da će kupci koji proizvode energiju za svoje potrebe plaćati manje, što će direktno uticati na smanjenje njihovih mjesečnih računa za struju, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Pročitajte još:

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, istakla je da ova uredba doprinosi boljem finansijskom položaju kupaca-proizvođača, omogućavajući im veće uštede. Uredba takođe usklađuje različite poreze i naknade za ove kupce, uključujući PDV, akcize i naknadu za energetsku efikasnost.

Đedović Handanović je naglasila značaj energetske tranzicije i potrebu za učešćem svih segmenata društva u njoj, uključujući građane, privredu i državu. Takođe je pomenula značajan rast kapaciteta prozjumera u posljednjih 20 mjeseci i državnu podršku u razvoju solarnih elektrana među domaćinstvima.

Uredba predviđa da će se u slučajevima kada povlašćeni proizvođači električne energije plaćaju negativnu premiju Elektroprivredi Srbije, ta premija koristiti primarno za umanjenje računa za električnu energiju građana.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti