ENERGETSKI PORTAL

EU donira 3,5 miliona eura za tunel Prenj

Foto-ilustracija: Unsplash (AAron Burden)

Evropska unija će izdvojiti 3,5 miliona eura financijske podrške za pripremu, nabavku i implementaciju ugovora za izgradnju tunela Prenj, što je planirano u septembru ove godine.

Denis Lasić, vršilac dužnosti direktora JP Autoceste FBiH potpisaće danas sa Manuelom Nesl,  direktoricom Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH ugovor o grantu za tehničku pomoći kojim EU pruža finansijsku podršku za pripremu, nabavku i implementaciju ugovora za izgradnju tunela Prenj.

Ugovor o grantu je vrijedan 3,5 miliona eura. Rok za završetak ovog megaprojekta koji vrijedi oko 400 miliona eura je avgust 2030. godine, a vrijedno je i spomenuti kako izvođač još nije izabran.

Tunel Prenj će biti na dionici autoputa između Konjica i Mostara, biće najduži tunel na Koridoru 5C, deveti najduži tunel u Evropi i 30. najduži tunel u svijetu.

Pročitajte još:

Preciznije, njegova dužina će iznositi 10,9 kilometara. Procjena je da će izgradnja koštati 400 miliona eura te da će trajati šest godina.

Projekat izgradnje dionice tunel Prenj je u fazi evaluacije pretkvalifikacijske faze za odabir izvođača radova. Nije poznato ko će biti izvođač radova u ovom trenutku. To će biti poznato tek nakon što banka da saglasnost na kombinovani evaluacijski izvještaj druge faze tendera koja još nije ni započela, rekli su ranije iz Autocesta FBiH.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti