Razgovor sa predstavnicima Svjetske banke o projektima u FBiH

Foto-ilustracija: Unsplash (Michael Niessl)

S ciljem implementacije projekta “Program integrisanog razvoja koridora Save i Drine”, Kemal Hrnjić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, razgovarao je s Martinom Albertom, vođom projekta Svjetske banke u BiH i njegovim saradnicima.

Na sastanku je razgovarano o ključnim ciljevima projekta kao i pripremnim aktivnostima koje bi trebale biti realizovane prije zvaničnog početka radova.

Pregovori u vezi navedenog projekta završeni su u julu 2023. godine te se u narednom periodu očekuje njegova efektivnost.

Predviđeno je da projekat bude realizovan kroz dvije faze od kojih će prva trajati do 2027. godine i u okviru koje će biti realizovani podprojektni zadaci na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog, Posavskog i Bosansko-podrinjskog kantona.

U okviru druge faze projekta planirane su aktivnosti kroz četiri komponente i to kroz prekograničnu saradnju, unapređenje plovnosti, zaštitu od poplava, održivi nautički i eko turizam.

Pročitajte još:

Na sastanku je zaključeno da se u što skorijem periodu izvrši revizija liste postojećih projekata. S obzirom na kompleksnost implementacije neophodno je početi s pripremama kako bi se realizacija odvijala u okviru predviđenog perioda trajanja projekata.

Ministar Hrnjić ukazao je na važnost prirodnih resursa koje naša zemlja ima u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te naglasio potrebu za još kvalitetnijim i efikasnijim upravljanjem istima.

Predstavnici Svjetske banke iskazali su zadovoljstvo do sada učinjenim te izrazili nadu da će novi projekti biti implementirani s ciljem unapređenja stanja u navednim oblastima.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti