Istočno Sarajevo postavlja solarnu elektranu na zgradu Gradske uprave

Foto-ilustracija: Pixabay (Maria Godfrida)

U okviru projekta EU za lokalne zajednice, koji realizuju njemačka organizacija Help – Misija u BiH (HELP Hilfe zur Selbsthilfe e.V) i Centar za promociju civilnog društva, uz finansijsku podršku Evropske unije u BiH, potpisan je ugovor o instalaciji solarne elektrane na zgradi Gradske uprave Istočno Sarajevo.

Potpisivanju ugovora su, u ime Gradske uprave Istočno Sarajevo, prisustovali zamjenik gradonačelnika Slobodan Amović i koordinator projekta Mladen Đurović, kao i direktor Help BiH, predstavnici EU Delegacije i CPCD-a, te predstavnici kompanije Neksen /Nexen/ d.o.o.

Na ovaj način se podržava inicijativa 100 Gradova s Nultom Emisijom CO2 EC-a, s ciljem zaštite životne sredine od štetnih gasova u narednih 10 godina.

Na zgradi Gradske uprave Istočno Sarajevo uskoro bi trebalo da počnu radovi na instalaciji fotonaponske elektrane, s ciljem uštede električne energije u objektu i smanjenju zagađenosti vazduha u našem gradu.

Pročitajte još:

Grad Istočno Sarajevo obavezao se, kroz inicijativu „100 neto nula evropskih gradova“ na neto nultu emisiju štetnih gasova, odnosno na klimatsku neutralnost u roku jedne decenije.

U Istočnom Sarajevo još 2021.godine na zgradama tri srednje škole puštene su u rad male solarne elektrane u okviru projekta „Sačuvajmo energiju zajedno“. Ovaj projekat, kako su tada istakli zvaničnici, od značaja je za cijelu lokalnu zajednicu jer doprinosi unapređenu svijesti o upotrebi alternativnih izvora energije i mogućnostima uštede električne energije. Taj projekat finansiran je Programom razvojne saradnje Češke, a realizovan putem Gradske razvojne agencije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti