Slovenija donijela uredbu za podsticanje vjetroenergije u opštinama

Foto-ilustracija: Unsplash (Jason Blackeye)

U Sloveniji je usvojena uredba koja se tiče razvoja vjetroenergije. Iako Slovenija razvija obnovljivu energiju, uredba ima za cilj promovisanje postrojenja za proizvodnju energije vjetra kroz sistem jednokratnih finansijskih nadoknada namijenjenih opštinama, s obzirom da su ovakvi projekti imali manje podrške među lokalnim zajednicama. Nudeći im finansijski podsticaj, zemlja teži da podrži opštine u uspostavljanju vjetroparkova i drugih projekata, kako bi se i njihov broj u državi povećao.

Naknada se dodjeljuje opštinama nakon izdavanja građevinske dozvole za vjetropark ili pojedinačni vjetrogenerator, i dodjeljuje se u odnosu na instalisani kapacitet postrojenja. Za postrojenja sa kapacitetom od jedan megavat (MW) ili više, naknada iznosi 200.000 eura po MW. Postrojenja sa kapacitetom manjim od 1 MW ne mogu se kvalifikovati za ovaj podsticaj. Iznos koji će biti dodijeljen proporcionalan je instalisanoj snazi, što je detaljno određeno u okviru uredbe, navodi se u saopštenju Vlade Slovenije.

Pročitajte još:

Sredstva za ovu inicijativu obezbijeđena su iz fondova namijenjenih podršci obnovljivim izvorima energije, čime se dodatno podstiče prelazak na zelenu energiju, samo što se ovom prilikom akcentuje vjetar kao obnovljivi izvor.

U slučajevima kada vjetroparkovi ili druga postrojenja zahvataju teritorije više opština, što je čest slučaj sa većim vjetroparkovima naročito unutar zemalja izdijeljenih na veći broj opština, svaka od njih ima pravo na dio naknade – proporcionalno kapacitetu instaliranih generatora unutar granica svake opštine.

Trenutni trendovi u Sloveniji, kada su u pitanju OIE, prati geografiju zemlje, koja pruža hidropotencijal, zbog čega se Slovenija prventveno oslanja na vodu kao obnovljivi izvor. Potom slijedi solarna energija koja je sve popularnija, naročito kada su u pitnaju paneli na krovovima, što je privlačno pojedincima, dok su vjetroparkovi slabo zastupljeni i relativno su novija pojava za energetski miks ove zemlje. Više razloga, između ostalog, prostor, planiranje, uticaj, jeste otežalo razvoj ovog vida OIE, zbog čega ovakve mjere teže da ga popularizuju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti