ENERGETSKI PORTAL

KJKP „Toplane – Sarajevo“ d.o.o. pokrenule najveći projekat u posljednjih 20 godina

Foto-ilustracija: Unsplash (Natalya Letunova)

Uprava KJKP „Toplane – Sarajevo’’ d.o.o, pokrenula je najveći projekat u posljednjih 20 godina „Rekonstrukcija kotlovnice Zvijezda i hidraulička optimizacija rada kotlovnice“.

On se pokreće u svrhu smanjenja negativnih uticaja na životnu sredinu, smanjenja emisije CO2, kvalitetnije usluge svojim korisnicima koji se snabdijevaju toplotnom energijom sa kotlovnice „Zvijezda’’, uticaja na veću energetsku efikasnost kao i doprinosu razvoja infrastrukture na cijelom području Kantona Sarajevo.

Oprema koja je trenutno ugrađena u kotlovnici je starija od 30 godina, cirkulacione pumpe su predimenzionirane, što uzrokuje probleme nedozvoljenog nivoa emisije polutanata, neracionalno trošenje električne energije, velike buke i veliki broj kvarova, navodi se na sajtu KJKP „Toplane – Sarajevo’’.

Pročitajte još:

Sve navodeno dovodi do velikog zagađenja vazduha i životne sredine, kao i nastanak ekološki štetnog otpada pri remontu opreme. Implementacija ovog projekta kroz ugradnju moderne opreme dovešće do smanjenja potrošnje električne energije za najmanje 25 odsto i gasa za najmanje 15 odsto godišnje, a time i do značajnog smanjenja navedenih negativnih uticaja.

Kako se navodi, kompletna rekonstrukcija kotlovnice „Zvijezda’’ toplotne snage 12 MW, podrazumijeva ugradnju nove savremene opreme, kao i automatsku hidrauličku optimizaciju rada kotlovnice. Kotlovnica će biti povezana na postojeći sistem daljinske kontrole i upravljanja Toplana – SCADA sistem.

Kada je riječ o osnovnom gorivu, biće zadržan gas, a ekstra lako lož ulje (ELLU) kao alternativno gorivo, kao i postojeći dimnjak.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti